Poseidon: Αυτά είναι τα υποβρύχια που θα επιχειρούν με το στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο drone της Ρωσίας

Το υποβρύχιο ειδικού ρόλου κλάσης Project 09852 -Belgorod, το οποίο θα καθελκυστεί εντός του 2019 θα αποτελέσει τον πρώτο φορέα του στρατηγικού πυρηνικού μη επανδρωμένου υποβρυχίου Poseidon, σύμφωνα με πηγή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η πηγή προσέθεσε ότι πως το υποβρύχιο Belgorod αναμένεται να ενταχθεί στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και υπηρεσία το 2020.

Το συγκεκριμένο υποβρύχιο θα είναι ικανό να μεταφέρει έξι στρατηγικά μη επανδρωμένα υποβρύχια Poseidon, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο δεύτερος βασικός μεταφορέας των εν προκειμένω πυρηνικών οπλικών συστημάτων, θα είναι το υποβρύχιο κλάσης Project 09851 – Khabarovsk , το οποίο αναμένεται να καθελκυστεί την άνοιξη του 2020 και να τεθεί σε λειτουργία στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό το 2022.

Υπενθυμίζεται πως το υποβρύχιο οπλικό σύστημα πολλαπλών ρόλων Poseidon θα αποτελείται από ένα αυτόνομο πυρηνικό όπλο αλλά και από μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (UUV), τα οποίο θα είναι σε θέση να αποφεύγει αυτόνομα οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα του εχθρού, το οποίο θα το καταστήσει άτρωτο σε σχέση με τα χαρακτηριστικά απόδοσης του.

«Στο δρόμο προς την επίτευξη του στόχου, το Poseidon θα μπορεί να αποφεύγει και να ξεπερνάει κάθε ανθυποβρυχιακό όπλο και άλλα αμυντικά συστήματα του εχθρού λόγω του πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος λειτουργίας», ανέφερε πηγή στο TASS.

Όσον αφορά το οπλικό σύστημα Poseidon είναι ένα αυτόνομο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο όπλο με ταχύτητα 56 κόμβων, ακτίνα 10.000 χιλιομέτρων και μέγιστο βάθος πλεύσης τα 1.000 μέτρα, εξοπλισμένο με θερμοπυρηνική κεφαλή.

Η θερμοπυρηνική κεφαλή του Poseidon έχει σχεδιαστεί για να καταστρέψει παράκτιες τοποθεσίες όπως λιμάνια, πόλεις και άλλες θαλάσσιες υποδομές, αεροπλανοφόρα ή ακόμα και ομάδες αεροπλανοφόρων.Η έκρηξη θα δημιουργούσε ραδιενεργό τσουνάμι, που θα καθιστούσε μεγάλες περιοχές απρόσιτες για ολόκληρες γενιές.

Με πληροφορίες από: TASS