Πως θα είναι το αεροσκάφος επόμενης γενιάς που σχεδιάζουν Ρωσία και ΗΑΕ

Tον Φεβρουάριο του 2017, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν την έναρξη ενός προγράμματος για την από κοινού ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ. Το μαχητικό θα είχε τις δυνατότητες stealth επόμενης γενιάς και θα έμπαινε σε λειτουργία μετά το 2025. Η ανακοίνωση έγινε στην αμυντική έκθεση IDEX 2017 στο Αμπού Ντάμπι, όπου η Ρωσία παρουσίαζε συχνά το στρατιωτικό της υλικό.

Ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν ανέκαθεν ενδιαφέρον για την απόκτηση ρωσικών μαχητικών, και ιδίως του Su-27 Flanker και των προηγμένων παραγώγων του, οι στενοί αμυντικοί δεσμοί της χώρας με τη Δύση εμπόδισαν μια τέτοια απόκτηση στο παρελθόν – με το Άμπου Ντάμπι να πιέζεται να υποστηρίξει τους ευρωπαϊκούς και τους αμερικανικούς εξοπλισμούς παρά την ελκυστικότητα των ρωσικών προϊόντων.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ διαθέτει επί του παρόντος έξι μαχητικές μοίρες, που περιλαμβάνουν τα γερασμένα Mirage 2000 και το προηγμένο F-16E Fighting Falcon. Το F-16Ε αποτελεί μια υπερβελτιωμένη έκδοση του Fighting Falcon.

Αν και το F-16E είναι πολύ αξιόπιστο, είναι αλήθεια πως η ρωσική αεροπορική τεχνολογία έχει πολλά πλεονεκτήματα να προσφέρει στα ΗΑΕ. Έτσι, έχουν προταθεί τρεις θεωρίες για το πως θα είναι το μαχητικό που θα προκύψει από το κοινό πρόγραμμα Ρωσίας – ΗΑΕ.

Οι τρεις θεωρίες

Η πρώτη είναι ότι θα είναι ένα μαχητικό μεσαίου ή μεγάλου βάρους βασισμένο στα μαχητικά MiG-35 ή Su-35 ‘4 ++ γενιάς, αλλά τροποποιημένο έτσι ώστε να ενσωματώσει ένα ραντάρ αποφεύγοντας το stealth προφίλ με τον ίδιο τρόπο που η Boeing τροποποίησε το F -15E στο μυστικό F-15SE Silent Eagle.

Η δεύτερη θεωρία είναι ότι η Ρωσία θα προχωρήσει στην από κοινού κατασκευή του μαχητικού πέμπτης γενιάς Su-57 – μια έκδοση (για εξαγωγή) του οποίου πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο της στα ΗΑΕ τον Νοέμβριο του 2019. η Ρωσία έχει κάνει παρόμοιες προτάσεις τόσο στην Ινδία στο παρελθόν όσο και στην Τουρκία πιο πρόσφατα.

Μια τρίτη επιλογή είναι το μαχητικό αυτό που διατίθεται στο εμπόριο στα ΗΑΕ να είναι μια εντελώς νέα πλατφόρμα που δε θα προέρχεται απευθείας από κάποια υπάρχουσα άτρακτο. Αυτό θα εξηγούσε και το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ανάπτυξη του αεροσκάφους και πιθανότατα θα είναι μια πλατφόρμα πέμπτης γενιάς με δυνατότητες stealth που θα χρησιμοποιείται σαν ελαφρύτερο «συμπλήρωμα» του Su-57

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το πρότζεκτ υλοποιηθεί, θα είναι ένα πολύ μεγάλο αβαντάζ για τη Ρωσία στην αγορά όπλων στη Μέση Ανατολή και ειδικά στις χώρες του κόλπου στις οποίες παραδοσιακά έχουν την πρωτοκαθεδρία οι ΗΠΑ. Η επίδοση των ρωσικών όπλων στη Συρία άλλωστε κατά των τζιχαντιστών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών χωρών ανά τον κόσμο.

Πηγή: MilitaryWatch