Πως η Ρωσία προσπαθεί – χωρίς επιτυχία – να «καμουφλάρει» αεροσκάφη και πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες για να επεκτείνει και να βελτιώσει τη χρήση καμουφλάζ για να μετριάσει τις βαριές απώλειες που υπέστηση ο στόλος και οι αεροπορικές δυνάμεις της στην Μαύρη Θάλασσα, τα τελευταία δύο χρόνια.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Άμυνας στο X, το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα δίνει μεγάλη έμφαση στην χρήση τεχνικών «δολώματος».

Μάλιστα, οι Βρετανοί δημοσίευσαν και μια δορυφορική εικόνα ενός ρωσικού υποβρυχίου με το «δόλωμά» του στο λιμάνι του Novorossiysk, στην Μαύρη Θάλασσα.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σημειώνουν ότι παρά τις προσπάθειες, τα ρωσικά αεροσκάφη εξακολουθούν να είναι ευάλωτα σε συμβατικά πλήγματα στον αέρα και τα πλοία κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Η χρήση καμουφλάζ και «τεχνικών εξαπάτησης» έχει το όνομα maskirovka στη Ρωσία. Ωστόσο, και όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, «είναι απίθανο η χρήση αυτών των τεχνικών να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των απωλειών».

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το καμουφλάζ στις ρωσικές αεροπορικές βάσεις πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας εικονικά μοντέλα αεροσκαφών και ελαστικά στα φτερά των αεροσκαφών. Ανέφεραν επίσης ότι έχουν ζωγραφιστεί περιγράμματα αεροσκαφών σε εννέα αεροπορικές βάσεις.

Παράλληλα, τα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, έχουν βαφτεί με μαύρο χρώμα στην πλώρη και την πρύμνη, κάτι που είναι πιθανό να τα κάνει να φαίνονται μικρότερα και λιγότερο «ελκυστικά» για επίθεση, με σκοπό να μπερδέψουν τους Ουκρανούς χειριστές drone.

Η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειές της για τη διαφύλαξη του στόλου του στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η Ουκρανία έχει αυξήσει τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Πούτιν αντικατέστησε τον αρχηγό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού Νικολάι Γεβμένοφ, ενώ φήμες κυκλοφορούν τον τελευταίο μήνα στη Ρωσία για καρατόμηση του διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Βίκτορ Σοκόλοφ, μετά τη βύθιση του ρωσικού αποβατικού πλοίου Caesar Kunikov από ουκρανικά USV.

Φωτογραφία αρχείου Reuters