Πως η Raytheon «αποκάλυψε τα μυστικά» των F-22 και των F-35 σε Κίνα, Ρωσία και Ιράν – Θα πληρώσει πρόστιμο 200 εκατομμύρια δολάρια

REUTERS/Axel Schmidt

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε πρόστιμο 200 εκατομμυρίων δολαρίων στον αμυντικό όμιλο RTX (Raytheon), αφού όπως υποστηρίζει παραβίασε τους κανονισμούς σχετικά με την εξαγωγή αμερικανικής αμυντικής τεχνολογίας.

Ο διακανονισμός θα καλύπτει 750 παραβιάσεις του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων και των Κανονισμών Διεθνούς Εμπορίας Όπλων (ITAR).

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορεί την Raytheon ότι δεν «προστάτεψε κατάλληλα» τα δεδομένα που αφορούσαν αμερικανικούς εξοπλισμούς, όπως μαχητικά αεροσκάφη και πυραυλικά συστήματα, από τους ανταγωνιστές, την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.

Ένας μεγάλος αριθμός από τις παραβιάσεις φαίνεται να αφορά υπαλλήλους που ταξίδεψαν στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν, και είχαν μαζί τους λάπτοπ της εταιρείας, τα οποία είχαν μέσα πλήθος δεδομένων σχετικά με ευαίσθητα στρατιωτικά προγράμματα των ΗΠΑ, όπως το σύστημα Aegis, το βομβαρδιστικό B-2 Spirit, το μαχητικό F/A-18 E/F Super Hornet και το «υπερόπλο» των ΗΠΑ, το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II.

Πως έγιναν οι μη εγκεκριμένες εξαγωγές 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «ακούσιας» εξαγωγής ευαίσθητων δεδομένων, ήταν ένα ταξίδι που έγινε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου ένας υπάλληλος είχε μαζί του το λάπτοπ της εταιρείας, που περιείχε τεχνικά δεδομένα ελεγχόμενα από το ITAR που αφορούσαν τουλάχιστον πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη, όπως το AWAC E-3 Sentry.

Ένας άλλος υπάλληλος ταξίδεψε στο Ιράν και προσπάθησε να συνδεθεί στον υπολογιστή του ενώ ήταν εκεί. Ο σκληρός δίσκος του λάπτοπ περιείχε τεχνικά δεδομένα τόσο για το βομβαρδιστικό B-2 Spirit όσο και για το μαχητικό F-22 Raptor.

Ένα τρίτο περιστατικό συνέβη με έναν υπάλληλο που επισκέπτεται επανειλημμένα τον Λίβανο. Το λάπτοπ του υπαλλήλου της Raytheon είχε μέσα τεχνικές πληροφορίες για τους πυραύλους Standard Missile-3, Standard Missile-6 και ESSM.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέτασε αντίγραφα των αρχείων που αναφέρονται σε αυτήν την έκθεση και διαπίστωσε ότι η μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή τεχνικών δεδομένων έπληξε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από: Breaking Defense, Reuters, Defense One / Φωτογραφίες Reuters