Ξεκινάει η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος «μαμούθ» που ανακοίνωσε η Πολωνία στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, καθώς η Υπηρεσία Αμυντικών Προμηθειών της Νότιας Κορέας αποκάλυψε ότι δύο εταιρείες υπέγραψαν εκτελεστικές συμβάσεις συνολικής αξίας 5,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου K2 «Black Panther» και τα τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου K9.
Ειδικότερα, η Σεούλ γνωστοποίησε ότι η εταιρεία «Hyundai Rotem Co.» και η εταιρεία «Hanwha Defense» προχώρησαν στην υπογραφή εκτελεστικών συμβάσεων με την Υπηρεσία Προμηθειών και Εξοπλισμών της Πολωνίας την περασμένη Παρασκευή, με το πολωνικό Υπουργείο Άμυνας να τονίζει σε ανάρτηση στο Twitter, ότι οι συμβάσεις αφορούν την παράδοση 180 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου K2 την περίοδο 2022 – 2025 και την παράδοση 212 αυτοκινούμενων πυροβόλων τύπου K9 την περίοδο 2022 – 2026.
Realne wzmocnienie polskiego potencjału odstraszania i obrony
–
Dziś w #Morąg wicepremier @mblaszczak 🇵🇱 zatwierdził umowy wykonawcze na dostawy koreańskich 🇰🇷 180 czołgów K2 oraz 212 haubic K9 dla #WojskoPolskie.📄 https://t.co/37KDxMzV6Q pic.twitter.com/NuaV2TyoQh
— Ministerstwo Obrony Narodowej 🇵🇱 (@MON_GOV_PL) August 26, 2022
Σε ό,τι αφορά την προμήθεια 980 τανκς τύπου K2, ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η οποία θα ολοκληρωθεί φέτος, προβλέπεται η παραλαβή 180 αρμάτων μάχης στη βασική διαμόρφωση και στην δεύτερη φάση προβλέπεται η παραλαβή 800 τανκς στην διαμόρφωση K2PL, τα οποία ωστόσο θα είναι κατασκευασμένα στην Πολωνία, στο πλαίσιο της μεταφοράς τεχνογνωσίας που συμφώνησαν οι δύο πλευρές.
Τέλος τα πρώτα 180 άρματα μάχης θα διαμορφωθούν με την σειρά τους στην έκδοση «K2PL» ώστε να υπάρχει ομοιοτυπία. Σύμφωνα με αναλυτές, η Βαρσοβία επιθυμεί να «καλύψει» το κενό στις τεθωρακισμένες δυνάμεις της, που άφησαν τα άρματα μάχης τύπου T-72 και PT-91 που έστειλε στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι το «Black Panther» θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά άρματα μάχης στον κόσμο, με σύγχρονα λειτουργικά συστήματα και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά, με «αιχμή του δόρατος» το πυροβόλο 120 χιλιοστών της Rheinmetall.