Ο Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε χθες Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023, ότι η Πολωνία, που είναι και μέλος του NATO, θέλει να προχωρήσει σε αμυντικές δαπάνες μεγαλύτερες του 4% του ΑΕΠ της, με φόντο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις της Βαρσοβίας με τη γειτονική Λευκορωσία.
Ειδικότερα, ο Ντούντα ανακοίνωσε ότι για το επόμενο έτος θα δαπανηθούν στην άμυνα 137 δισεκατομμύρια ζλότι, δηλαδή 33 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό μεγαλύτερο του 4% του ΑΕΠ της Πολωνίας, που μάλιστα ξεπερνάει κατά πολύ το περίφημο «πλαφόν» του NATO για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον ύψους 2% του ΑΕΠ των κρατών – μελών.
Στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε ότι η Πολωνία έχει ήδη κατακτήσει την πρώτη θέση στο NATO, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ ως προς τις αμυντικές δαπάνες επί του ποσοστού του ΑΕΠ και ενδεχομένως να αυξήσει την διαφορά αυτή του χρόνου.
«Δεν σταματούν» οι υπογραφές για εξοπλιστικά προγράμματα
Εξάλλου, η Πολωνία έχει αποδείξει ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο «θερμούς» υποστηρικτές και συμμάχους της Ουκρανίας, καθώς λαμβάνει υπόψη τα ζητήματα ασφαλείας που μπορούν να προκύψουν και για την ίδια.
Στο πλαίσιο αυτό, η Πολωνία έχει υπογράψει πολλές συμφωνίες για την προμήθεια και την παραγωγή οπλικών και πυραυλικών συστημάτων καθώς και στρατιωτικών εξοπλισμών, όπως ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους τύπου NSM, αντιαεροπορικά συστήματα, τεθωρακισμένα άρματα μάχης, πυροβόλα και εκτοξευτές ρουκετών.
Ενδεικτικά, μόλις τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 96 επιθετικών ελικοπτέρων Apache στην Πολωνία σε ένα «πακέτο» αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τον περασμένο Ιούνιο η Πολωνία παρέλαβε την πρώτη «παρτίδα» αμερικανικών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου M1 Abrams, ενώ εντός του 2023 έχει κλείσει συμφωνίες για αντιαρματικά βλήματα τύπου SPIKE, για αεροσκάφη τύπου ΑΣΕΠΕ.
Με πληροφορίες από: Defense Post / Φωτογραφίες Reuters