Πολωνία: «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε συστηματικά όλα τα MiG-29 στην Ουκρανία»

Ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα προχώρησε σε δηλώσεις, κατά την διάρκεια της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, όπου και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ρόλο που έχει διαδραματίσει η χώρα του στην προμήθεια οπλικών συστημάτων, στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού στην Ουκρανία, με σημείο αναφοράς τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Πολωνία πρωτοπορεί μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζουν την Ουκρανία με εξοπλισμούς, ενώ συνολικά βρίσκεται στην «τρίτη θέση» της σχετικής λίστας πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού έχουν δωρίσει περισσότερα από 300 τεθωρακισμένα άρματα μάχης και όσα μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 που τους ζητούσε το Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Δεσμεύεται η Βαρσοβία

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Ντούντα υπογράμμισε ότι η Πολωνία δεν μπορεί να παραδώσει μαχητικά τύπου F-16 στην Ουκρανία, διότι διαθέτουν έναν μικρό αριθμό τέτοιων αεροσκαφών και είναι ζωτικής σημασίας για την δική τους προστασία, ωστόσο η Βαρσοβία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη διαδικασία εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων, ένα πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν.

Τέλος, ο Αντρέι Ντούντα δήλωσε πως η Πολωνία είναι έτοιμη να παραδώσει συστηματικά όλα τα μαχητικά τύπου MiG-29 που διαθέτει αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να διευθετηθεί πρώτα το πρόβλημα της διαθεσιμότητας, καθώς μερικά πολωνικά «Fulcrum» εκτελούν επί του παρόντος αποστολές Αστυνόμευσης Εναερίου Χώρου εντός πλαισίου NATO. Ωστόσο, όταν ξεπεραστεί το θέμα αυτό, τότε θα «ανοίξει ο δρόμος» ώστε τα υπόλοιπα MiG-29 να παραδοθούν στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Σημειώνεται, πως για το επίκαιρο ζήτημα της προμήθειας μαχητικών τύπου F-16 στην Ουκρανία, το Λονδίνο θέλει να οικοδομήσει «διεθνή συνασπισμό» για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η Ντάουνινγκ Στριτ, έπειτα από συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και του Ολλανδού ομολόγου του Μαρκ Ρούτε.

Φωτογραφία αρχείου Reuters