Politico: «Βόμβα» από Επίτροπο της Κομισιόν για την κατασκευή αεροπλανοφόρου και αντιπυραυλικής ασπίδας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερύ Μπρετόν μίλησε κατά την διάρκεια της 3ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για την Άμυνα και την Ασφάλεια σχετικά με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων, λέγοντας πως η Κομισιόν «πρέπει να παρουσιάσει ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αμυντικών επενδύσεων» που θα διασφαλίζει την βιώσιμη παραγωγή πυρομαχικών και πυραύλων, ενώ ακόμα θα δώσει ώθηση σε εμβληματικές πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα η κατασκευή αεροπλανοφόρου.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Κομισιόν στο Politico, μια στρατηγική για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στις 8 Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι «πλέον έχει έρθει η ώρα να συζητάμε για την κατασκευή ενός [ευρωπαϊκού] αεροπλανοφόρου που θα περιπολεί τις θάλασσες, ενός συστήματος αεροπορικής άμυνας, μιας αντιπυραυλικής ασπίδας και ενός συστήματος για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση απειλών στο διάστημα».

Στη συνέχεια ο Τιερύ Μπρετόν τόνισε, ενώ απευθυνόταν σε κολοσσούς της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στις Βρυξέλλες, ότι «με την επιστροφή των συγκρούσεων υψηλής έντασης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δεν έχουμε άλλη επιλογή». Πράγματι, πρόκειται για μια τεράστια φιλοδοξία, ωστόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος εργάζεται για να δημιουργήσει ένα βιώσιμο κύκλο εργασιών και υποστήριξης της παραγωγικής διαδικασίας πυρομαχικών, οπλικών και πυραυλικών συστημάτων, με φόντο την ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: Politico / Φωτογραφία αρχείου Reuters