Politico: Η Ουκρανία θα παραδώσει στις ΗΠΑ λίστα πιθανών στόχων στη Ρωσία, ζητώντας την άδεια χρήσης οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς

Αξιωματούχοι της Ουκρανίας ετοιμάζονται να παρουσιάσουν μια λεπτομερή λίστα πιθανών στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία σε αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να πείσουν την Ουάσιγκτον να άρει τους περιορισμούς της στη χρήση αμερικανικών όπλων για χτυπήματα εντός της ρωσικής επικράτειας.

Σύμφωνα με το Politico, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ και ο ανώτερος σύμβουλος Άντριι Γιέρμακ θα παραδώσουν προσωπικά αυτόν τον κατάλογο κατά τη διάρκεια συνομιλιών υψηλού επιπέδου στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα.

Το επιχείρημα της Ουκρανίας επικεντρώνεται στην πεποίθηση ότι αυτά τα απομακρυσμένα πλήγματα σε επιλεγμένες θέσεις εντός του ρωσικού εδάφους θα ενίσχυαν τις στρατιωτικές της προσπάθειες χτυπώντας βασικούς ρωσικούς στόχους, μερικοί από τους οποίους κατά το Κίεβο παραμένουν ευάλωτοι, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία μετακινεί τα κρίσιμα επιθετικά και αμυντικά στοιχεία της πιο μακριά από τα σύνορα.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, με τη Ρωσία να απαντά ενδεχομένως με ακόμη πιο σφοδρές επιθέσεις στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Politico, υπάρχουν βάσιμες εικασίες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να επανεξετάζει τη στάση της για τους περιορισμούς, καθώς ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι και βουλευτές έχουν παρατηρήσει σημάδια πιθανής αλλαγής στην πολιτική των ΗΠΑ.

Η απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα της Ουκρανίας να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις πέρα ​​από τα σύνορά της, μια κίνηση που το Κίεβο θεωρεί κρίσιμη για την αντιμετώπιση της ρωσικής προέλασης.