Πολεμικό Ναυτικό: «Πρόσω» για την απόκτηση των Παράκτιων Περιπολικών «Marine Protector»

* Του Κώστα Σαρικά

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα απόκτησης των τριών Παράκτιων Περιπολικών «Marine Protector» τα οποία θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες επιτήρησης του Πολεμικού Ναυτικού στο Ανατολικό Αιγαίο.

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, το σχετικό πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιαστεί στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της Βουλής για να ακολουθήσει η έγκριση του από το ΚΥΣΕΑ όπως προβλέπει η διαδικασία. Είχε προηγηθεί η έγκριση του προγράμματος από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων στα τέλη του περασμένου Αυγούστου έπειτα από σχετική εισήγηση του Ναυτικού Επιτελείου.

Τα τρία μεταχειρισμένα Παράκτια Περιπολικά «Marine Protector» πρόκειται να αποκτηθούν μέσω του προγράμματος EDA των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που αφορά τη δωρεάν παραχώρηση αμυντικού υλικού σε συμμαχικές χώρες. Περιλαμβάνονταν στην λίστα Μπλίνκεν μαζί με άλλα οπλικά συστήματα, όμως η απόκτηση των περισσότερων από αυτά δεν προχώρησε γιατί η επαναφορά τους σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη έπειτα από αυτοψία των αρμόδιων Στελεχών και από τους τρεις Κλάδους. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Bradley. Όπως εκτιμήθηκε το κόστος επαναφοράς, οπλισμού και εκσυγχρονισμού τους για κάθε μονάδα έφτανε τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως στην περίπτωση των «Marine Protector» τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία μετέβησαν στις ΗΠΑ και επιθεώρησαν τα υπό παραχώρηση σκάφη «as is where is» έκριναν ότι βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και μπορούν να προσφέρουν στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Στόλου. Το Κογκρέσο ήδη έχει εγκρίνει την δωρεάν παραχώρηση των Περιπολικών και απομένει η αποδοχή τους από την Ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Πολεμικού Ναυτικού το συνολικό κόστος μεταφοράς και εργασιών προκειμένου να μετατραπούν σε επιχειρησιακές Μονάδες και να ενσωματωθούν άμεσα στο οπλοστάσιο του Στόλου, υπολογίζεται σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ ανά σκάφος, δηλαδή συνολικά 15 εκατομμύρια. Παρά το γεγονός ότι τα «Marine Protector» που παραχωρούνται στο Πολεμικό Ναυτικό έχουν ξεπεράσει τις δύο δεκαετίες επιχειρησιακής δράσης θεωρούνται ως πολύ καλή επιλογή εξαιτίας της αξιοπιστίας τους και του χαμηλού κόστους συντήρησης και υποστήριξης ώστε να αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα σκάφη επιτήρησης τα οποία επιχειρούν στο Ανατολικό Αιγαίο. Επιπλέον, στα πλεονεκτήματα τους περιλαμβάνεται ο μικρός αριθμός μελών του πληρώματος – μόλις 10 άτομα – τα οποία απαιτούνται προκειμένου να επιχειρούν.

Τα «Marine Protector» έχουν μήκος 26,5 μέτρα, εκτόπισμα 93 τόνους και μπορούν να αναπτύξουν μεγίστη ταχύτητα έως 25 κόμβους. Διαθέτουν ως οπλισμό βαριά και ελαφρά πολυβόλα σε πλώρη και πρύμνη ενώ υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης τηλεχειριζόμενου πυργίσκου με πολυβόλο στην πλώρη. Φέρουν ραντάρ επιφανείας AN/SPS-73 και δυνατότητα αποστολών με αυτονομία 900 μιλίων, διάρκειας έως και 5 ημέρες, ενώ μπορούν να επιχειρούν σε Κατάσταση Θαλάσσης έως και 5. Επιπλέον διαθέτουν πρυμναία κεκλιμένη ράμπα από την οποία μπορεί να γίνει καθέλκυση σκάφους RHI τύπου Zodiac με μήκος 5,4 μέτρα.

Συνολικά 74 «Marine Protector» κατασκευάστηκαν και επιχειρούν για την Αμερικανική Ακτοφυλακή από το 1999. Η σταδιακή απόσυρσή τους άρχισε το 2020, με τις ΗΠΑ να παραχωρούν Περιπολικά σε Φιλιππίνες, Λίβανο και Ουρουγουάη.

Την ίδια ώρα θαλάσσιες δοκιμές αναμένεται να αρχίσουν εντός των επόμενων εβδομάδων τα δυο Παράκτια Περιπολικά κλάσης Island P-288 «ΛΙΑΣΚΟΣ» και P-289 «ΓΙΑΛΟΨΟΣ» τα οποία αναμένεται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από την παραλαβή των δύο πρώτων P-197 «ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ» και P-198 «ΓΑΛΑΝΗΣ». Στα δύο πλοία εκτελούνται οι τελευταίες εργασίες σε συνδυασμό με τις εν όρμω δοκιμές στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας όπου πραγματοποιήθηκε η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός τους.

Τα δύο πρώτα «Island» θα βάλουν πλώρη για το Ανατολικό Αιγαίο εντός Ιανουαρίου προκειμένου να αναλάβουν τις πρώτες τους αποστολές.

Το Ναυτικό Επιτελείο προσανατολίζεται σε νέο αίτημα προς τις ΗΠΑ για απόκτηση επιπλέον Παράκτιων Περιπολικών, τόσο «Island» όσο και «Marine Protector» ώστε ν να αντικαταστήσει το σύνολο των παλαιότερων πλοίων.