*Του Κώστα Σαρικά
Στην απόκτηση τριών μεταχειρισμένων περιπολικών Marine Protector από τα αμερικανικά αποθέματα αμυντικού υλικού μέσω του προγράμματος EDA προχωρά το Πολεμικό Ναυτικό.
Ήδη, η σχετική εισήγηση του Ναυτικού Επιτελείου εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, με το επόμενο βήμα να είναι η θετική απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο η σχετική διαδικασία.
Είχε προηγηθεί στις ΗΠΑ η επιθεώρηση των περιπολικών από το εξειδικευμένο κλιμάκιο Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, με τα Στελέχη του Στόλου να κρίνουν ότι τα υπό παραχώρηση Marine Protector βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και με έπειτα από περιορισμένες εργασίες θα είναι απόλυτα επιχειρησιακά. Τα τρία περιπολικά περιλαμβάνονταν στη λίστα των υπό δωρεάν παραχώρηση «as is where is» οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα μέσω EDA.
To κόστος μεταφοράς και εργασιών προκειμένου να φτάσουν στη χώρα μας και να μετατραπούν σε επιχειρησιακές Μονάδες, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο οπλοστάσιο του Στόλου, υπολογίζεται σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ ανά σκάφος, δηλαδή συνολικά 15 εκατομμύρια και θα επιβαρύνει την Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό. Ήδη το Κογκρέσο έχει εγκρίνει τη δωρεάν παραχώρηση των Marine Protector στη χώρα μας, στο πλαίσιο της συνολικής δωρεάν βοήθειας αμυντικού υλικού προς τη χώρα μας μέσω EDA.
Τα υπό απόκτηση περιπολικά Marine Protector, τα οποία υπηρετούσαν στην Ακτοφυλακή των ΗΠΑ μαζί με τα περιπολικά Island, θα αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα σκάφη επιτήρησης τα οποία επιχειρούν στο Ανατολικό Αιγαίο.
Τα χαρακτηριστικά τους
Πρόκειται για σκάφη μήκους 26,5 μέτρων, εκτοπίσματος 93 τόνων τα οποία μπορούν να αναπτύξουν μεγίστη ταχύτητα 25 κόμβους. Επιχειρούν με 10μελές πλήρωμα και διαθέτουν ως οπλισμό βαριά και ελαφριά πολυβόλα σε έστορες, εμπρός και πίσω, ενώ υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης τηλεχειριζόμενου πυργίσκου με πολυβόλο στην πλώρη. Φέρουν ραντάρ επιφανείας AN/SPS-73 και δυνατότητα αποστολών με αυτονομία 900 μιλίων διάρκειας έως και 5 ημέρες. Μπορούν να επιχειρούν σε Κατάσταση Θαλάσσης έως και 5.
Στα πλεονεκτήματα τους περιλαμβάνεται η ύπαρξη πρυμναίας κεκλιμένης ράμπας, από την οποία μπορεί να γίνει καθέλκυση σκάφους RHI τύπου Zodiac με μήκος 5,4 μέτρα. Πρόκειται για καινοτομία που εξασφαλίζει ευελιξία και δυνατότητα προσέγγισης ακτών και άλλων σημείων όπου δεν μπορεί να πλησιάσει το Protector. To σκάφος διαθέτει δυνατότητα παραγωγής πόσιμου νερού μέσω συστήματος αντίστροφης όσμωσης.
Τα Marine Protector επιχειρούν για την Αμερικανική Ακτοφυλακή από το 1999. Κατασκευάστηκαν συνολικά 74 σκάφη και επιπλέον τέσσερα για Μάλτα και Υεμένη. Η σταδιακή απόσυρσή τους άρχισε το 2020, με τις ΗΠΑ να παραχωρούν Protector στις Φιλιππίνες, στον Λίβανο και στην Ουρουγουάη.
Το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να προχωρήσει στην απόκτηση τους καθώς πρόκειται για εξαιρετικά αξιόπιστα σκάφη, εύκολα στη συντήρηση και υποστήριξη με πολύ χαμηλό κόστος χρήσης. Επιπλέον, στα πλεονεκτήματα του περιλαμβάνεται ο μικρός αριθμός μελών του πληρώματος τα οποία απαιτούνται προκειμένου να επιχειρούν.
Θεωρούνται ιδανικά ώστε να καλύψουν τις ανάγκες επιτήρησης στο Ανατολικό Αιγαίο και να διαδεχθούν σκάφη ξεπερασμένης τεχνολογίας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και ξύλινα τα οποία υπηρετούν για πολλές δεκαετίες. Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να αποκτηθούν δωρεάν μέσω EDA και άλλα Marine Protector τα οποία θα αποσύρουν οι Αμερικανοί.