Πολεμικό Ναυτικό: Εκσυγχρονισμός των 214 και άμεση απόκτηση καινούργιων υποβρυχίων πριν χαθεί το πλεονέκτημα στο βυθό του Αιγαίου

* Του Κώστα Σαρικά

Κάτι παραπάνω από ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος το πλεονέκτημα που διαθέτει ο Στόλος στον βυθό του Αιγαίου και σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές εθνικών συμφερόντων να μετατραπεί σε εφιάλτη. Δηλαδή στα τέλη της δεκαετίας το Πολεμικό Ναυτικό να βρεθεί με μόλις 5 υποβρύχια την ώρα που ο τουρκικός στόλος θα διαθέτει στο οπλοστάσιό του 14 υποβρύχια από τα οποία τα 6 θα είναι σύγχρονα 214 κλάσης «Piri Reis» και τα υπόλοιπα παλαιότερα αλλά αναβαθμισμένα.

Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό των γειτόνων έχει παραλάβει τα πρώτα τρία καινούργια υποβρύχια «Piri Reis», «Hizir Reis» και «Murat Reis», με το «Piri Reis» να είναι πλέον πλήρως επιχειρησιακό. Εντός των επόμενων ετών αναμένεται να παραλάβει ακόμη τα «Aydin Reis», «Seydiali Reis» και «Selman Reis». Και τα 6 υποβρύχια κατασκευάζονται στα ναυπηγεία του Golcuk με το τουρκικό ναυτικό να έχει ήδη στα χέρια του τα σχέδια και τη δυνατότητα ναυπήγησης επιπλέον Μονάδων στο μέλλον.

Το Ναυτικό Επιτελείο έχει ήδη θέσει το ζήτημα στην πολιτική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια αφού τα παλαιότερα υποβρύχια του Στόλου βρίσκονται πολύ κοντά στην επιχειρησιακή «δύση» τους, ενώ ακόμα και αν δοθεί μια μικρή παράταση στον παροπλισμό τους οι δυνατότητες που διαθέτουν στο σύγχρονο πεδίο ναυτικού πολέμου είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένες.

Άμεση προτεραιότητα στη δεδομένη χρονική συγκυρία είναι η δρομολόγηση του προγράμματος Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής για τα τέσσερα υποβρύχια 214 κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», καθώς το πρώτο αγγίζει πλέον τα 15 χρόνια υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr το Πολεμικό Ναυτικό έχει παραδώσει την εισήγηση του για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υποβρυχίων με το πρόγραμμα να αγγίζει τα 400 εκ. και να αφορά αναβάθμιση τόσο των μηχανολογικών όσο και των ηλεκτρονικών συστημάτων των υποβρυχίων.

Στόχος είναι να μην επαναληφθεί το αρνητικό παράδειγμα των φρεγατών ΜΕΚΟ, ο εκσυγχρονισμός των οποίων ήδη έχει καθυστερήσει δραματικά και το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί άμεσα, πολύ πριν τα τέσσερα υποβρύχια ξεπεράσουν κατά πολύ τα 15 χρόνια υπηρεσίας. Ζήτημα εκσυγχρονισμού του «ΩΚΕΑΝΟΣ» δεν τίθεται καθώς έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα περιθώρια με το υποβρύχιο να εξακολουθεί να προσφέρει ως έχει σε βάθος δεκαετίας. Το υποβρύχιο S-118 «ΩΚΕΑΝΟΣ» υποβλήθηκε στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Neptune II πριν από 10 χρόνια και ενώ ήδη έχει συμπληρώσει 44 χρόνια υπηρεσίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει στο οπλοστάσιο του ακόμη πέντε υποβρύχια 209 με τα πρώτα δύο 209/1100 να έχουν ήδη συμπληρώσει 52 χρόνια υπηρεσίας και τα υπόλοιπα δύο 209/1200 να αγγίζουν τα 45 χρόνια υπηρεσίας. Τα πέντε 209 θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να προσφέρουν έπειτα από τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας, ειδικά τα τρία πρώτα τα οποία ήδη βρίσκονται στα όρια τους. Το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπηρετούν οφείλεται στην υπερπροσπάθεια των πληρωμάτων τους και των τεχνικών της Διοίκησης Υποβρυχίων και θεωρείται άθλος, καθώς ελάχιστες χώρες παγκοσμίως εξακολουθούν να διατηρούν επιχειρησιακά τόσο παλιά υποβρύχια.

Κατά συνέπεια τα επόμενα χρόνια το βάρος των αποστολών θα κληθούν να σηκώσουν τα τέσσερα 214 S-120 «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ », S-121 «ΠΙΠΙΝΟΣ», S-122 «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και S-123 «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» τα οποία ναι μεν διαθέτουν τεχνολογικό πλεονέκτημα, όμως κρίνεται ως απολύτως απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός τους προκειμένου να εξακολουθήσουν να αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος.

Κατασκευασμένα με δυνατότητα πολύ χαμηλής ακουστικής «υπογραφής» μπορούν να επιχειρούν χωρίς να εντοπίζονται σε πολύ μεγάλα βάθη που αγγίζουν τα 400 μέτρα. Διαθέτουν οχτώ τορπιλοσωλήνες με δυνατότητα εκτόξευσης 16 τορπιλών αλλά και πυραύλων κατά πλοίων. Έχουν μήκος 65,3 μέτρα, διάμετρο ανθεκτικού κύτους 6,3 μέτρα, βύθισμα 6,6 μέτρα και ύψος 13 μέτρα ενώ το εκτόπισμα τους στην επιφάνεια είναι 1730 τόνοι και σε κατάδυση 1904 τόνοι.