*Του Κώστα Σαρικά
Η θετική αποδοχή από το Αμερικανικό Ναυτικό του Ελληνικού αιτήματος για είσοδο στο πρόγραμμα κατασκευής φρεγατών Constellation και μάλιστα σε ναυπηγεία της χώρας μας αποτελεί το πρώτο βήμα στο δρόμο προς την τελική συμφωνία.
Η αποκάλυψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια έπειτα από τη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογό του, ότι η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή συζήτηση με την Ουάσιγκτον για συμμετοχή στη συμπαραγωγή των Constellation, δίνει πλέον νέα διάσταση στην εξοπλιστική προοπτική του Πολεμικού Ναυτικού. Αν και ο δρόμος μέχρι την οριστική συμφωνία Αθήνας και Ουάσιγκτον για είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα είναι μακρύς και με πολλά γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να έχουν πολύ πιο ενεργό ρόλο στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ελληνικού Στόλου, προσφέροντας τη δυνατότητα συμπαραγωγής πλοίων υψηλών δυνατοτήτων.
Τα ερωτήματα που θέτει το Ναυτικό Επιτελείο για τις LCS
Η προσφορά από τις ΗΠΑ τουλάχιστον τεσσάρων Παράκτιων Περιπολικών LCS ως ενδιάμεση λύση, όπως προέκυψε επίσημα πλέον μέσω της επιστολής Μπλίνκεν, βάζει νέα δεδομένα στο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο αναζητά λύσεις ανανέωσης του Στόλου. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές τόνιζαν ότι το Ναυτικό Επιτελείο περιμένει τώρα διευκρινίσεις σχετικά με την Αμερικανική πρόταση και κυρίως ποιά πλοία αφορά, σε τι κατάσταση προσφέρονται στον Ελληνικό Στόλο και εάν το τίμημα είναι πράγματι μηδενικό ή όχι, καθώς πληροφορίες το προηγούμενο διάστημα έκαναν λόγο ακόμα και για κόστος 100 εκατομμύρια ανά πλοίο.
Αν πράγματι πρόκειται για δωρεάν προσφορά ή για ένα πολύ χαμηλό συμβολικό κόστος, το επόμενο ερώτημα αφορά την κατάσταση των υπό δωρεά πλοίων LCS και το ενδεχόμενο κόστος επισκευής. Ενώ θα διερευνηθεί η δυνατότητα ενίσχυσης των οπλικών τους συστημάτων, όπως και το κόστος χρήσης του βάσει των αναγκών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Και πάντα με δεδομένο ότι θα πρόκειται για ενδιάμεση λύση μέχρι την παράδοση των Constellation.
Οι φρεγάτες Constellation
Οι φρεγάτες Constellation με εκτόπισμα και οπλισμό παραπέμπουν σε αντιτορπιλικά και έρχονται να αντικαταστήσουν το αποτυχημένο – σύμφωνα με το ίδιο το Αμερικανικό Ναυτικό – project των Παράκτιων Περιπολικών LCS. Ενώ ακόμα και η αρμόδια για τα εξοπλιστικά Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου έχουν περιορισμένες δυνατότητες επιβίωσης, «αναιμικό» οπλισμό, διπλάσιο των αρχικών προβλέψεων κόστος χρήσης και σοβαρά μηχανολογικά προβλήματα. Έτσι, για το US Navy η αντικατάσταση τους με τις Constellation ήταν μονόδρομος.
Βασίζονται στις Πολλαπλού Ρόλου Ευρωπαϊκές φρεγάτες Fremm, οι οποίες άρχισαν ως γαλλο-ιταλική συμπαραγωγή, όμως στην πορεία διαχωρίστηκε. Τον σχετικό διαγωνισμό κέρδισε το 2020 η ιταλική Fincantieri, με ένα τροποποιημένο σχέδιο της Fremm, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του US Navy για ένα μεγαλύτερο σε εκτόπισμα πλοίο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φέρει μεγάλο φόρτο όπλων αμερικανικής κατασκευής και αυξημένες δυνατότητες στον αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και στον πόλεμο επιφάνειας.
«Αιχμή του δόρατος» τα 32 κελιά με τους εκτοξευτές Mark 41 VLS και δυνατότητα μεταξύ άλλων χρήσης πυραύλων cruise Tomahawk, Α/Α πυραύλων ESSM block 2 και SM-2 block 3C. Με επιπλέον οπλισμό 16 εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας, όπως οι NSM, σύστημα εγγύς προστασίας με 21 πυραύλους RIM-116, πυροβόλο 57mm και πολλαπλό αριθμό πολυβόλων. Το μήκους 151 μέτρων, με εκτόπισμα 7200 τόνους, πλοίο εξοπλίζεται με το AN/SPY-6 ραντάρ και το Captas-4 συρόμενο sonar, ενώ δεν διαθέτει sonar γάστρας.
Το US Navy αναμένεται να παραλάβει την πρώτη φρεγάτα κλάσης Constellation το 2026, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του η πρόθεση είναι να κατασκευαστούν συνολικά 20 πλοία. Το κόστος πάντως, ενώ αρχικά είχε υπολογιστεί για το πρώτο πλοίο στο 1,28 δις δολάρια, έχει αναθεωρηθεί και σύμφωνα με δημοσιεύματα προσεγγίζει το 1,5 δις χωρίς τον οπλισμό. Με το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο θα στοιχίσουν οι επτά Constellation με κατασκευή σε ελληνικά ναυπηγεία, ενώ και το κόστος χρήσης του πλοίου με πλήρωμα 200 μέλη αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερο από τις φρεγάτες, με τις οποίες επιχειρεί το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και από τις αναμενόμενες Belharra.