OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ποιες αναμένεται να είναι οι πιο ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις το 2030;

03/05/2021 - 05:43
στρατιωτικές
Share on FacebookShare on Twitter

Ποια δύναμη έχει το «πάνω χέρι» και ποια όχι, είναι παράγοντας καθοριστικός στον τρόπο που διαμορφώνεται η ιστορία.

Το επίκεντρο των επίγειων στρατιωτικών επιχειρήσεων είχε αλλάξει δραματικά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Πολύ λίγες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα πρώτα χρόνια μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου, συμπεριλάμβαναν πολεμικά σενάρια μεταξύ ίσων δυνάμεων σε τεχνολογικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Η προετοιμασία για αυτές τις επιχειρήσεις παρέμενε σημαντική, ωστόσο, οι επίγειες στρατιωτικές επιχειρήσεις ακόμα και στις μέρες μας, αποβλέπουν σε διαφορετικούς στρατιωτικούς στόχους όπως της αστυνόμευσης μιας περιοχής ή/και τη μάχη ενάντια σε παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Παρόλα αυτά, η δυναμική των πρώτων μετά-Ψυχροπολεμικών χρόνων στη στρατιωτική νοοτροπία φαίνεται πως αλλάζει, καθώς αναδύεται ξανά ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Το National Interest συγκέντρωσε και παρουσίασε τα στοιχεία, με βάση τα οποία προκύπτει ποιες θα είναι πιθανότατα οι ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις το 2030.

Ινδία

O ινδικός στρατός έχει τη δυναμική να σταθεί δίπλα στις πιο επίλεκτες επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου.

Ο στρατός της Ινδίας είναι ένας έμπειρος στρατός, ο οποίος στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε αρκετές πολεμικές επιχειρήσεις, όπως εναντίον εξεγέρσεων μαοϊκών ομάδων στο εσωτερικό, στο διαφιλονικούμενο με το Πακιστάν Κασμίρ, αλλά και εναντίον της Κίνας.

Συνεπώς, ο στόχος του ινδικού στρατού είναι να παραμένει πάντα καλά προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο πολεμικών συγκρούσεων με μεγάλες δυνάμεις όπως το Πακιστάν και η Κίνα, αλλά και για τα προβλήματα στο εσωτερικό της.

Αν και ο εξοπλισμός του Ινδικού στρατού έχει μείνει σχετικά πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, το Δελχί έχει αναπτύξει σημαντικές στρατιωτικές τεχνολογικές δυνατότητες, που εαν συνεχιστούν στους ίδιου ρυθμούς, θα καταστήσουν την Ινδία μια τρομερή δύναμη μέχρι το 2030.

Γαλλία

Η Γαλλία, μια παλιά ευρωπαϊκή δύναμη, έχει στηρίξει το μέλλον της στη «θανατηφόρα» παράδοση του παρελθόντος της.

Η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη στην εθνική ιδέα αιώνων που την θέλει πάντα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη παγκόσμια πολιτική σκηνή, συνεπώς, οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις είναι καθοριστικός παράγοντας στην επίτευξη αυτού του σκοπού.

Φαίνεται πως η Γαλλία, τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο για την προστασία και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, η Γαλλία γίνεται ένας από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς πόλους δύναμης στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Οι δυνατότητες της πολεμικής βιομηχανίας της Γαλλίας παραμένουν ισχυρές, τόσο στην παραγωγή για εγχώρια χρήση, όσο και στο «μέτωπο» των εξαγωγών.

Επιπλέον, ο στρατός της Γαλλίας θεωρείται ένας από τους πλέον εξελιγμένους τεχνολογικά, με τομείς όπως η διοίκηση και η επικοινωνία να είναι η ραχοκοκαλιά της.

Τέλος, ο γαλλικός στρατός, έχει σημαντική στρατιωτική εμπειρία, με πιο πρόσφατες όμως, μικρής και μεσαίας κλίμακας επιχειρήσεις.

Ρωσία

Ο ρωσικός στρατός πέρασε από μια έντονη μεταμόρφωση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, χάνοντας μεγάλο μέρος της πρόσβασης σε πόρους, σε ανθρώπινο δυναμικό, και το σημαντικότερο, είδε την πολιτική του επιρροή να συρρικνώνεται σημαντικά.

Από τότε τα προβλήματα της Ρωσίας μπορεί να μην έχουν αποκατασταθεί πλήρως, όμως, η Ρωσία έχει κάνει αρκετά σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι οικονομικές πολιτικές στις αρχές της προεδρίας Πούτιν απέδωσαν σημαντικά, καθώς οι επενδύσεις στις ειδικές δυνάμεις του στρατού της Ρωσίας, βοήθησαν στο να κερδηθεί ο πόλεμος στην Τσετσενία.

Επίσης το 2008 ο ρωσικός στρατός κατάφερε μια γρήγορη νίκη επί της Γεωργίας και το 2014, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας, ήταν ικανές να υποστηρίξουν με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο τα γεγονότα στην Ουκρανία και την «κατάσχεση» της Κριμαίας.

Ο στρατός της Μόσχας, εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης πολιτικής και θα παραμείνει μια «θανατηφόρος» δύναμη το 2030, όμως, θα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Η πρόσβασή του στην τεχνολογία, μαζί με τους περιορισμένους πόρους σε ανθρώπινο (δημογραφικό πρόβλημα) και οικονομικό δυναμικό (επαρκής εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων), ενδέχεται να είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Ρωσίας το 2030.

Κίνα

Τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει ξεκινήσει δομικές  μεταρρυθμίσεις των ενόπλων δυνάμεών του.

Το κινεζικό «οικονομικό θαύμα» που ξεκίνησε τη δεκαετία 1990 και του 2000, έδωσε τη δυνατότητα στην Κίνα να έχει πρόσβαση σε τεράστια χρηματικά ποσά, μέρος των οποίων επενδύθηκε στην ανάπτυξη προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας.

Όλες αυτές τις δεκαετίες, η Κίνα, έχει κάνει σοβαρές επενδύσεις στην ανάπτυξη των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της.

Αν και μέχρι στιγμή, η Κίνα, δεν απολαμβάνει το ίδιο επίπεδο χρηματοδότησης με αυτό των ΗΠΑ, έχει πρόσβαση σε απεριόριστο ανθρώπινο δυναμικό, και ελέγχει περισσότερους πόρους από σχεδόν κάθε άλλο κράτος του κόσμου.

Επιπλέον, η Κίνα έχει κάνει μεγάλα βήματα στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, παράλληλα με αρκετές εκπαιδεύσεις που στοχεύουν στο να προετοιμάζουν τους στρατιώτες σε πραγματικά σενάρια και συνθήκες πολέμου.

Πηγή: The National Interest 

 

Tags: ΓΑΛΛΙΑΙΝΔΙΑΚΙΝΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Viper
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16 Block 50: Έγκριση από τη Βουλή και αγώνας δρόμου για να «κουμπώσει» το πρόγραμμα στην αναβάθμιση των Viper

14/12/2025 - 07:50
F-35: Την πώληση 48 stealth μαχητικών αεροσκαφών στην Σαουδική Αραβία εξετάζουν οι ΗΠΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35 στην Τουρκία: Το Ισραήλ ανησυχεί – Κινήσεις παρασκηνίου του Νετανιάχου που δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Τραμπ

13/12/2025 - 12:13
SPIKE NLOS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SPIKE NLOS: Επιχειρησιακοί από το καλοκαίρι σε Αιγαίο και Έβρο οι ισραηλινοί πύραυλοι

13/12/2025 - 08:29

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1937 ξεκινά επί Στάλιν η οργανωμένη μαζική καταδίωξη των ελληνικής καταγωγής πολιτών στην ΕΣΣΔ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

ΗΠΑ: Κρατείται ένα άτομο που πιθανώς σχετίζεται με τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ειρήνη – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί

Top News

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό - Τι λέει ο ορθοπεδικός για την επίθεση

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί έκτακτο συνέδριο για την τύχη του Κινήματος Δημοκρατίας - Στον «αέρα» το κόμμα

Ο Άρης Μουγκοπέτρος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα - «Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο, σε ευχαριστώ Παναγιά μου»

Τροχαίο στον Κολωνό: Η στιγμή που μηχανή με μεθυσμένη οδηγό συγκρούεται με δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert