Συντριβή F-16 στην Ουκρανία: Πλήρη διαφάνεια για το περιστατικό υπόσχεται ο Στρατηγός Σίρσκι

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Στο θέμα της συντριβής του ενός από τα λιγοστά F-16 που διαθέτει η Ουκρανία αναφέρθηκε ο επικεφαλής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι.

Ο Σίρσκι θέλησε να απαντήσει στην κριτική που ασκείται ότι οι Ουκρανοί πιλότοι των F-16 δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι για τις απαιτήσεις των σύγχρονου μαχητικού, λέγοντας πως οι καλύτεροι πιλότοι που είχαν ήδη εμπειρία στην αποτελεσματική χρήση μαχητικών αεροσκαφών ήταν αυτοί που επιλέχθηκαν για εκπαίδευση ώστε να πιλοτάρουν τα F-16.

Υπερασπιζόμενος την μνήμη του νεκρού πιλότου που κατέπεσε την 26η Αυγούστου, σε λάθος του οποίου είχε αποδώσει η Wall Street Journal – που σημειωτέον αποκάλυψε την είδηση – την πτώση του μαχητικού, ο Σίρσκι τόνισε πως ο χειριστής του F-16 πριν αυτό καταπέσει είχε καταρρίψει ήδη δύο εχθρικούς πυραύλους χρησιμοποιώντας όπλα του αεροσκάφους και είχε επιχειρήσει να αντιμετωπίσει έναν τρίτο πύραυλο cruise.

Τέλος ο Σίρσκι διαβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας για τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-16 θα γίνουν γνωστά σε όλους στο άμεσο μέλλον.