Η Λετονία κάνει σαφή και σταθερά βήματα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο με οπλικά συστήματα και εξοπλισμό όσο και με στρατιωτικό προσωπικό, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας θα μπορούσαν να φτάσουν το επίπεδο του 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Υπουργός Άμυνας.
Ειδικότερα, η Ινάρα Μουρνίτσε δήλωσε κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Άμυνας του λετονικού Κοινοβουλίου ότι προχωρούν τρία εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν πυραύλους επιφανείας – επιφανείας τύπου Naval Strike Missile (NSM), πολλαπλούς εκτοξευτές τύπου HIMARS και συστήματα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς.
Η Βαλτική «θωρακίζεται» με HIMARS
Μάλιστα, η Λετονή Υπουργός Άμυνας επισήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προμήθειας των οπλικών αυτών συστημάτων, τονίζοντας πως: «Αναμένεται ότι θα φτάσουμε [αμυντικές δαπάνες] 3 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2027, αλλά με αυτά τα έργα που κινούνται ταχύτερα, νομίζω ότι θα φτάσουμε στο 3 τοις εκατό του ΑΕΠ πριν από το 2027».
Και τα τρία κράτη της Βαλτικής έχουν «τρέξει» προγράμματα απόκτησης πυραύλων και συστημάτων πυροβολικού μετά τα όσα είδαν και συμπέραναν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκτός από την Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία υπέγραψαν συμφωνίες με τις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα, για την αγορά αρκετών συστημάτων τύπου HIMARS. Η Λιθουανία θα προμηθευτεί και βλήματα τύπου ATACMS, σε μια συμφωνία που υπολογίζεται στα 495 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Εσθονία υπέγραψε συμβόλαιο αγοράς συστημάτων HIMARS έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στη συνέχεια «έκλεισε deal» και για πυροβόλα τύπου K9 Thunder.
Νέο συμβόλαιο για τους NSM
Από την άλλη, ο Naval Strike Missile (NSM) είναι πύραυλος επιφανείας – επιφανείας μεγάλης εμβέλειας και ακρίβειας, ο οποίος κατασκευάζεται από τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defense and Aerospace. Μπορεί να εντοπίζει και να καταστρέφει εχθρικούς στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τα 100 ναυτικά μίλια, χρησιμοποιώντας αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, GPS και σύστημα πλοήγησης TRN (terrain-reference navigation) το οποίο υπολογίζει την θέση και την πορεία του βλήματος βάσει της μορφολογίας του εδάφους και του υψομέτρου.
Ακόμα, ο πύραυλος πέμπτης γενιάς τύπου Naval Strike Missile διαθέτει παθητικό σύστημα κατεύθυνσης με υπέρυθρες που ενσωματώνει βάση δεδομένων για τον στόχο και αξιοποιεί τις sea-skimming δυνατότητές του για να αποφεύγει με ελιγμούς τα αντιαεροπορικά συστήματα του αντιπάλου.
Υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία ;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λετονία προωθεί το σχέδιό της για την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, με το σχετικό νομοσχέδιο να περιμένει ψήφιση από το κοινοβούλιο. Φέτος, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Λετονίας πρόκειται να δημιουργήσουν την πρώτη ομάδα εθελοντών και το 2027, όλοι οι άνδρες πολίτες ηλικίας 18 έως 27 ετών θα πρέπει να επιλέξουν μία από τις διαθέσιμες μορφές στρατιωτικής θητείας.
«Ένας πολίτης της Λετονίας θα πρέπει να υπηρετήσει ένα έτος, στο οποίο περιλαμβάνεται άδεια ενός μήνα. Οι νεοσύλλεκτοι θα περάσουν τρίμηνη βασική εκπαίδευση και στη συνέχεια τρίμηνο πρόγραμμα ειδικότητας, ενώ οι υπόλοιποι πέντε μήνες θα αφιερωθούν στην ομαλή ένταξη σε μονάδες και στη συλλογική εκπαίδευση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.
Ακόμα, το Υπουργείο Άμυνας Λετονίας τονίζει ότι κυβερνητικός στόχος είναι «να αυξηθεί ο αριθμός αξιόμαχου πληθυσμού της Λετονίας το 2027 σε 50.000 προσωπικό:
- 14.000 στρατιώτες πρόκειται να ενταχθούν σε ενεργές και λειτουργικές μονάδες,
- 16.000 θα υπηρετήσουν στην Εθνοφρουρά και
- 20.000 θα είναι έφεδροι.
Φωτογραφίες Reuters