Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το μη επανδρωμένο σύστημα (UAV) Patroller, που αναπτύσσει η εταιρεία Safran, πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στις 6 Φεβρουαρίου 2024.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΑΜ, το νέο αυτό τακτικό drone έχει εμβέλεια 150 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος πτήσης 6 χιλιόμετρα.
«Οι συνδυασμένες προσπάθειες του Τεχνικού Τμήματος του Στρατού Ξηράς, της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και της εταιρείας Safran απέδωσαν καρπούς. Μετά από πολλά χρόνια συνεργασίας, το πρώτο Patroller πέταξε στις 6 Φεβρουαρίου 2024. Αυτή η φάση σηματοδοτεί την έναρξη μιας μεγάλης σειράς δοκιμαστικών πτήσεων«, αναφέρει η ανακοίνωση.
#MatosTerre 1er envol pour le Système de Drones Tactiques #Patroller 🛩️
➡️ 150 km de distance franchissable
➡️ plafond de 6 000 m
➡️ renseignement dans la profondeur au profit d’un corps d’armée ou d’une division👇https://t.co/QrRHEsDHLp#CapaciTerre
— Armée de Terre (@armeedeterre) February 21, 2024
@Stat_20e_ra @DGA @SafranElecDef @61eRegART pic.twitter.com/cDNv7yBXUf
— Armée de Terre (@armeedeterre) February 21, 2024
Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιούνιο του 2023, η Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του NATO (NSPA) υπέγραψε σύμβαση για τα UAV τύπου Patroller με την γαλλική εταιρεία Safran Electronics & Defense, για την αναβάθμιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου SPERWER του ελληνικού Στρατού Ξηράς.
Τον Φεβρουάριο του 2023, το Patroller έγινε το πρώτο τακτικό σύστημα drone που έλαβε επίσημα την πιστοποίηση αξιοπλοΐας τύπου STANAG 4671 από το NATO, ως drone σταθερής πτέρυγας βάρους άνω των 150 κιλών.
Τα χαρακτηριστικά του
Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα τύπου Patroller εντάσσεται στην κατηγορία των UAV μεσαίου υψομέτρου μεγάλης αντοχής (MALE) καθώς μπορεί να πετάξει μέχρι τα 16.000 πόδια και όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Safran, αναπτύσσει ταχύτητες από 100 έως 200 χιλιόμετρα, με ωφέλιμο φορτίο 210 κιλών. Έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί αποστολές όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και στοχοποίηση εχθρικών θέσεων και μπορεί να λειτουργήσει τόσο για εξωτερικές επιχειρήσεις όσο και για αποστολές εσωτερικής ασφάλειας αλλά και θαλάσσιας επιτήρησης.
Διαθέτει προηγμένους αισθητήρες, ραντάρ και ατρακτίδιο υψηλής ανάλυσης που του προσφέρουν την ικανότητα να εντοπίζει κινούμενους στόχους και ως εκ τούτου να παρέχει πληροφορίες στις φίλιες δυνάμεις στο πεδίο της μάχης για να έχουν καλύτερη εικόνα και ενημέρωση επί των επιχειρήσεις, ενώ μάλιστα μπορεί να πραγματοποιήσει και αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου.
Πηγή / Φωτογραφίες: Υπουργείο Άμυνας Γαλλίας