Patriot: Ξεκίνησε η ανάπτυξη των γερμανικών συστημάτων αεράμυνας στην Πολωνία [pics]

Η Γερμανία ξεκίνησε σήμερα να στέλνει τις πρώτες 2 από τις 3 μονάδες αεράμυνας Patriot που θα σταλούν στην πόλη Zamosc της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπου θα αναπτυχθούν για την αποτροπή «αδέσποτων» πυραύλων.

Τον περασμένο Νοέμβριο, δύο άνδρες σκοτώθηκαν από έναν αδέσποτο ουκρανικό πύραυλο που έπληξε το πολωνικό χωριό Przewodow, σε ένα περιστατικό που ενίσχυσε τους φόβους ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «ξεπέρασε» τα σύνορα.

Ως αποτέλεσμα, το Βερολίνο προσφέρθηκε να αναπτύξει τρεις από τις μονάδες Patriot του στην Πολωνία για να βοηθήσει στην ασφάλεια του εναέριου χώρου του.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία θα υποστηρίξει τώρα την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ στην Πολωνία με Patriot είναι σίγουρα επειδή είδαμε πόσο γρήγορα η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να επεκταθεί στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο συνταγματάρχης Joerg Sievers σε δημοσιογράφους στην πόλη Gnoien της ανατολικής Γερμανίας, λίγο πριν από την αναχώρηση των Patriot.

Ο Sievers, ο οποίος θα διοικήσει τη γερμανική μονάδα στην Πολωνία, υπογράμμισε τον αμυντικό χαρακτήρα του συστήματος Patriot. «Δεν είμαστε οι μόνες αμυντικές δυνάμεις στο έδαφος, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί είναι επίσης στο έδαφος», πρόσθεσε.

«Το Patriot είναι ένα αυστηρά αμυντικό σύστημα και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να παρέχουμε επαρκή προστασία εκεί για να αποτρέψουμε επιθέσεις ή ατυχήματα όπως αυτό του Νοεμβρίου στο μέλλον».

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφίες Reuters