Patriot: Το US Navy θέλει να εξοπλίσει τα πλοία του στον Ειρηνικό με νέους πυραύλους αεράμυνας, λόγω της αναδυόμενης απειλής από την Κίνα

Φοβούμενοι ότι η Κίνα θα αναπτύξει υπερηχητικά όπλα για να βυθίσει πλοία στον Ειρηνικό, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (US Navy) σχεδιάζει να εξοπλίσει ορισμένα από τα πλοία του με πυραύλους αναχαίτισης Patriot.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο Αμερικανικανούς αξιωματούχους, η τοποθέτηση των εξαιρετικά ευέλικτων πυραύλων Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement (PAC-3 MSE), που χρησιμοποιούνται κυρίως στις ΗΠΑ από τον Στρατό, στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα γίνει με βάση την πρόοδο στην κινεζική τεχνολογία πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υπερηχητικών όπλων.

Το πόσους αναχαιτιστές PAC-3 θα χρειαστεί το Πολεμικό Ναυτικό είναι αβέβαιο, αλλά υπάρχει αρκετά αυξημένη ζήτηση, δήλωσε ο Tom Karako, ειδικός στην πυραυλική άμυνα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στην Ουάσιγκτον.

Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός θέλει να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει την Ιαπωνία, έναν βασικό σύμμαχο, ως τοποθεσία για την κοινή παραγωγή πυραύλων Patriot και η Lockheed Martin θέλει να δημιουργήσει μια νέα γραμμή παραγωγής στη Φλόριντα, ανέφεραν στο Reuters πηγές της βιομηχανίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θέλει να προσθέσει άλλο ένα «στρώμα» στα αντιπυραυλικά του συστήματα.

REUTERS/Stringer

«Απαιτούνται περισσότερες δοκιμές ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει την εκτόξευση PAC-3 MSE από ένα πλοίο και την επικύρωση της επικοινωνίας με το ραντάρ SPY-1», τον κύριο αισθητήρα στο πυραυλικό σύστημα Aegis, ανέφεραν πηγές του US Navy.

Ο πιο εξελιγμένος αντιπλοϊκός βαλλιστικός πύραυλος του Πεκίνου, ο DF-27, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα υπερηχητικό όχημα ολίσθησης για ελιγμούς στον στόχο του, δοκιμάστηκε το 2023. Η στρατιωτική έκθεση του Πενταγώνου για την Κίνα εκείνο το έτος ανέφερε ότι το όπλο ήταν «σε ανάπτυξη».

Αντιμετωπίζοντας προηγμένα κινεζικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών όπλων, αυτές οι ιδιότητες «συμπληρώνουν πολύ καλά τους υπάρχοντες πυραύλους σε ένα αμερικανικό πλοίο» καθώς είναι σε θέση να χτυπούν πιο εύκολα βαλλιστικούς πυραύλους υψηλής ταχύτητας και να τους καταστρέφουν, λένε οι αναλυτές.

Ο πύραυλος PAC-3 είναι πολύ μικρότερος, ελαφρύτερος και έχει μικρότερο βεληνεκές από έναν SM-6 ή SM-3, ενώ έχει και τεχνολογία «hit to kill». Το κόστος ανά πύραυλο ποικίλλει ανάλογα με τον πελάτη και τη συμφωνία, αλλά και οι δύο κοστίζουν περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η Κίνα έχει ήδη αναπτύξει ένα τρομερό οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του DF-21D «carrier killer» και προηγμένων κεφαλών για τον βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς DF-26 (IRBM).

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters