Patriot: Στην Ουκρανία η πρώτη συστοιχία, αποκαλύπτει ο ΥΠΑΜ της Πολωνίας

Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει συστήματα Patriot και τα πρώτα άρματα μάχης Leopard χάρη στην Πολωνία, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την αρχή του πολέμου, η Πολωνία έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 2,2 δισ. ευρώ και θα συνεχίσει να την παρέχει και στο μέλλον.

«Πρέπει να τονίσω ιδιαίτερα ότι χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε η Πολωνία, συστοιχία Patriot ή τα πρώτα άρματα μάχης Leopard, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Razon.

Όπως υπενθυμίζει η πολωνική έκδοση του BBC, το γεγονός ότι η Ουκρανία θα εφοδιαστεί με προηγμένα αμερικανικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot έγινε γνωστό στα τέλη του περασμένου έτους. Οι δηλώσεις του Πολωνού υπουργού είναι η πρώτη ένδειξη ότι η πρώτη συστοιχία αυτού του συστήματος βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία.

Όσον αφορά στην ενίσχυση της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό, οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε ευρύτερο συμμαχικό επίπεδο.

Ερωτηθείς για πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί ο πόλεμος, ο υπουργός είπε: «Φοβάμαι ότι είναι θέμα μηνών και όχι εβδομάδων».

Την είδηση για την άφιξη του πρώτου συστήματος Patriot στην Ουκρανία, αναδημοσιεύουν και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα κι αυτά τις δηλώσεις του Πολωνού υπουργού Άμυνας.

Μια πλήρης συστοιχία Patriot συνήθως αποτελείται από ραντάρ, ένα κέντρο ελέγχου και εκτοξευτές (έως οκτώ), ο καθένας με τέσσερις πυραύλους.