Patriot: Οι ΗΠΑ στρέφουν όλες τις παραγγελίες πυραύλων στην Ουκρανία – Ποιες χώρες θα «περιμένουν»

Οι ΗΠΑ θα δώσουν όσους πυραύλους Patriot και NASAMS βγαίνουν από την γραμμή παραγωγής στην Ουκρανία, αντί για τις χώρες που έχουν κάνει τις παραγγελίες.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι ανακοίνωσε, σήμερα Πέμπτη, ότι η Ουάσιγκτον έπρεπε να πάρει αυτήν την «δύσκολη αλλά απαραίτητη» απόφαση, ώστε το Κίεβο να μπορεί να διατηρήσει τα αποθέματά του «σε μια καίρια στιγμή του πολέμου».

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν την παράδοση πυραύλων αναχαίτισης Patriot σε άλλα έθνη, ώστε να μπορούν να επιταχύνουν τις παραγγελίες στην Ουκρανία για να ενισχύσει την αεράμυνα της εμπόλεμης χώρας έναντι των ρωσικών επιθέσεων.

Την περασμένη βδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι «πολλά έθνη έχουν συμφωνήσει να στείλουν πυραύλους Patriot στο Κίεβο, ενώ άλλες χώρες που αναμένουν παραδόσεις θα πρέπει να περιμένουν, καθώς ό,τι έχουμε θα πάει στην Ουκρανία μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες τους».

Η Ουάσιγκτον έχει ενημερώσει όλες τις χώρες που θα περιμένουν, ενώ οι παραδόσεις προς την Ταϊβάν δεν φαίνεται να επηρεάζονται. Οι χώρες που έχουν παραγγείλει πυραύλους Patriot και θα πρέπει να περιμένουν είναι η Γερμανία, η Πολωνία και η Ρουμανία, σύμφωνα με τους FT. 

Η Ελλάδα, η οποία επίσης έχει Patriot στο οπλοστάσιο της, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά να παραδώσει τα κρίσιμα αυτά συστήματα στην Ουκρανία.

Φωτογραφία αρχείου Reuters