Patriot: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας ενέκρινε με διαδικασίες «fast track» την αποστολή του συστήματος στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις υπέγραψε σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου, το προεδρικό διάταγμα που δίνει το «πράσινο φως» για τη μεταφορά ενός συστήματος αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία.

Λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα η κυβέρνηση συνασπισμού της Ρουμανίας ενέκρινε το νομοσχέδιο που διευκολύνει την δωρεά ενός Patriot στο Κίεβο, το οποίο έστειλε στην βουλή για τελική έγκριση.

Τα προηγμένα συστήματα Patriot έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου. Είναι σε θέση να καταρρίψουν ακόμη και τους πιο προηγμένους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους, όπως τους Kinzhal.

Η Ουκρανία έχει λάβει τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot από τη Γερμανία και ένα από τις ΗΠΑ, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Ισπανία, έχουν παραδώσει μεμονωμένους εκτοξευτές ή πυραύλους.

Η Ρουμανία δώρισε το δικό της αντιαεροπορικό σύστημα με την προϋπόθεση ότι θα το αντικαταστήσει, ώστε να μην δημιουργηθούν κενά στην αεράμυνα της χώρας. Το έγγραφο που εγκρίθηκε από το ρουμανικό κοινοβούλιο αναφέρει ότι η αντικατάσταση του συστήματος Patriot δεν θα πρέπει να κοστίσει περισσότερο από αυτό που πλήρωσε αρχικά η Ρουμανία για τη μονάδα.

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ με αναρτήσεις τους στο Χ (πρώην Twitter) ευχαρίστησαν τον Ρουμάνο πρόεδρο για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, η οποία είναι αναγκαία για να προστατευθούν οι άμαχοι από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, που μόνο τις τελευταίες 5 ημέρες έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους.

Φωτογραφία αρχείου Reuters