Patriot: Η Ρουμανία θα στείλει ένα σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία, υπό τον όρο να αντικατασταθεί από τους συμμάχους

Το ανώτατο αμυντικό συμβούλιο στη Ρουμανία αποφάσισε να δωρίσει στην Ουκρανία ένα από τα δύο επιχειρησιακά συστήματα Patriot της χώρας.

Ωστόσο, η παραχώρηση του Patriot θα γίνει υπό τον όρο διαπραγματεύσεων με τους συμμάχους για την αντικατάστασή τους με παρόμοιο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των συνεχών και μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας σε αμάχους και αστικές υποδομές, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, καθώς και τις περιφερειακές συνέπειες αυτής της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας της Ρουμανίας, σε συντονισμό με τους Συμμάχους, τα μέλη του Συμβουλίου αποφάσισαν να δωρίσουν ένα σύστημα Patriot στην Ουκρανία», αναφέρεται σε δελτίο τύπου το αμυντικό συμβούλιο.

«Η δωρεά αυτή γίνεται με την προϋπόθεση ότι η χώρα μας συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις της με τους Συμμάχους, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποκτήσει ένα παρόμοιο ή αντίστοιχο σύστημα, που να ανταποκρίνεται στην ανάγκη διασφάλισης της προστασίας του εθνικού εναέριου χώρου. Επίσης, η άμεση αντικατάσταση θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του ρουμανικού στρατού και στη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, όντας ταυτόχρονα απαραίτητη για την κάλυψη της επιχειρησιακής ευπάθειας που δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο», προσθέτει το δελτίο τύπου.

Η απόφαση βασίστηκε σε «μια εις βάθος τεχνική αξιολόγηση των ρουμανικών αρχών, με τη λήψη όλων των μέτρων για την εξάλειψη του κινδύνου δημιουργίας πιθανών τρωτών σημείων για τη Ρουμανία».