Patriot: Η πρώτη εμφάνιση των συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία [vid]

Ο διοικητής της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Μίκολα Ολεστσούκ, δημοσίευσε ένα βίντεο με τη νεότερη προσθήκη στην ουκρανική αεράμυνα, το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος Patriot.

«Από τον Απρίλιο του 2023, το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot βρίσκεται σε υπηρεσία μάχης στην Ουκρανία!  Ο σύγχρονος εξοπλισμός δυτικής παραγωγής έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, αλλά οι αεράμυνες μας μαθαίνουν ενεργά να τον χρησιμοποιούν και είναι έτοιμοι να καταστρέψουν τους Ρώσους κατακτητές!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ουκρανός αξιωματικός.

«Ο διοικητής της μονάδας, μου επέτρεψε να δοκιμάσω το σύστημα Patriot. Ευχαριστώ, Άρτεμ, ονειρευόμουν να το κάνω εδώ και πολύ καιρό!», πρόσθεσε.

Ο Ολεστσούκ ευχαρίστησε όλους τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας, την ουκρανική κυβέρνηση και την ηγεσία του στρατού που προμήθευσαν την Πολεμική Αεροπορία με κάτι που τόσο χρειαζόμασταν – ένα όπλο που μπορεί να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο Γιούρι Ιχνάτ, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ανέφερε ότι ένα τμήμα του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Patriot έχει αναλάβει καθήκοντα μάχης στην Ουκρανία, ενώ τα υπόλοιπα ακόμη μεταφέρονται.

Ο ουκρανικός στρατός παρέλαβε τα πρώτα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, που θα βοηθήσουν το Κίεβο να προστατευθεί από τις ρωσικές επιδρομές στις 19 Απριλίου 2023.

Tα Patriot θεωρούνται από τα πιο προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ικανά να αναχαιτίζουν μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους cruise και βαλλιστικούς πυραύλους. Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις αναμένεται να λάβουν άλλο ένα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας του ίδιου τύπου και από τις ΗΠΑ και δύο ακόμη από την Ολλανδία, ως μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής υποστήριξης ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Με πληροφορίες από: Ukrainska Pravda