Patriot: Η Πολωνία θα πάρει τα συστήματα από τη Γερμανία και θα τα αναπτύξει στα σύνορα με την Ουκρανία

Οι νατοϊκοί σύμμαχοι Πολωνία και Γερμανία συμφώνησαν να αναπτύξουν κοντά στα πολωνικά σύνορα με την Ουκρανία επιπλέον εκτοξευτήρες πυραύλων Patriot τους οποίους προσέφερε το Βερολίνο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας.

«Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε την προθυμία της για την ανάπτυξη εκτοξευτήρων Patriot στα σύνορα με την Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο Πολωνός υπουργός Μάριους Μπλάζακ. «Απομένει να καθοριστεί η εκδοχή του συστήματος, όπως και το πόσο γρήγορα θα φτάσουν σε εμάς και πόσο καιρό θα σταθμεύσουν».

Το Βερολίνο προσέφερε στην Πολωνία την ανάπτυξη συστοιχίας ή συστοιχιών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot για να εξασφαλιστεί η προστασία του εναέριου χώρου της, μετά την πτώση «αδέσποτου» πυραύλου την περασμένη εβδομάδα στην πολωνική επικράτεια που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άμαχοι, δήλωσε χθες η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στον Τύπο.

Ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, πιθανόν εκτοξεύτηκε κατά λάθος από ουκρανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300, όχι από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Πολωνία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να αγοράσει έξι επιπλέον συστοιχίες Patriot, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, έχει στείλει «επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (LoR) για έξι συστοιχίες Patriot, μαζί με τα προηγμένα ραντάρ που διαθέτουν, τους εκτοξευτές βλημάτων και τις σχετικές  προμήθειες σε πυρομαχικά».

Η Βαρσοβία έχει δηλώσει πως θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και θα υπερδιπλασιάσει το μέγεθος των ένοπλων δυνάμεών της για να αποτρέψει οποιαδήποτε ενδεχόμενη επίθεση. Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία έχει ήδη δύο συστοιχίες Patriot.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters