Patriot: Έφτασε στην Ουκρανία το σύστημα αεράμυνας που είχε υποσχεθεί η Ρουμανία

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Η Ρουμανία παρέδωσε ένα πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσαν σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2024, και οι δύο χώρες.

Η παράδοση του συστήματος Patriot έρχεται εν μέσω καθημερινών επιθέσεων με πυραύλους και drones και από τη Ρωσία σε πόλεις και υποδομές της Ουκρανίας.

Τον περασμένο μήνα, η ρουμανική κυβέρνηση πέρασε από τη βουλή το νομοσχέδιο που παρέχει στην Ουκρανία το δικαίωμα δωρεάν χρήσης του συστήματος, του οποίου η αποστολή εγκρίθηκε με διαδικασίες «fast track». Όπως φάνηκε, και η παράδοση του συστήματος έγινε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Βουκουρέστι για την αποστολή του συστήματος.

«Ευχαριστώ κάθε χώρα που μας βοηθά στην αεράμυνα. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στη Ρουμανία για τα συστήματα Patriot. Μαζί, μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα – μπορούμε να βάλουμε τέλος στη ρωσική τρομοκρατία καταρρίπτοντας από κοινού τα Shahed και τους πυραύλους», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Το Patriot είναι το μόνο σύστημα της Ουκρανίας που μπορεί να αναχαιτίσει ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Μια συστοιχία Patriot μπορεί να μεταφέρει έως και τέσσερις πυραύλους PAC-2 ή 16 πυραύλους PAC-3.

Με πληροφορίες από: euromaidan press / Φωτογραφία αρχείου Reuters