«Παρέλαση» οπλικών συστημάτων στο ΓΕΣ – Πρόταση αναβάθμισης του ΤΟΜΠ Μ113 από τη νοτιοκορεάτικη HANWHA

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ από εκπροσώπους της εταιρείας KNDS, σχετικά με θέματα που αφορούν στο Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων EUROPULS.

Η Elbit και η KNDS υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας πέρυσι για να ξεκινήσουν την κοινή παραγωγή του EuroPULS, μιας εξευρωπαϊσμένης έκδοσης του υπάρχοντος συστήματος PULS (Precise & Universal Launching System), το οποίο, σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρεία μπορεί να εκτοξεύει τα πυρομαχικά τύπου GMLRS που διαθέτει στο απόθεμά του και ο ελληνικός στρατός.

Το OnAlert ήδη έχει αναφέρει το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει παρουσιάσει ο στρατός για την απόκτηση του ισραηλινής κατασκευής συστήματος πολλαπλών εκτοξευτών.

Μια μέρα πριν, στις 9 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της αμερικάνικης εταιρείας Lockheed Martin με επιτελείς του ΓΕΣ, με σκοπό την παροχή ενημέρωσης για θέματα που αφορούν σε Ο/Σ μακρού βεληνεκούς. 

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ δεν διευκρινίζεται ποια συστήματα είναι αυτά, αλλά πιθανότατα πρόκειται για τα HIMARS, τα οποία έχουν αυξημένη ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Διαβάστε επίσης: HIMARS vs PULS: «Αγώνας» για το ποιο σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων θα επικρατήσει στην ευρωπαϊκή αγορά

Επίσης, η γερμανική Rheinmetall παρουσίασε στο στρατιωτικό επιτελείο το σύστημα καπνογόνων βομβίδων 40 χιλ. ROSY.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία στο site της, το σύστημα προστασίας ROSY προσφέρει προστασία τόσο στα στρατιωτικά και πολιτικά οχήματα όσο και στα πληρώματά τους προστασία από αιφνιδιαστικές επιθέσεις και ενέδρες, π.χ. σε περιπολίες αναγνώρισης και όταν ταξιδεύουν σε νηοπομπή. «Σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα καπνού, το ROSY μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, ενώ προσφέρει προστασία 360 μοιρών».

Τέλος, η νοτιοκορεάτικη εταιρεία HANWHA, συναντήθηκε και συζήτησε με επιτελείς του ΓΕΣ, σχετικά με πρόταση αναβάθμισης του ΤΟΜΠ Μ113.

Φωτογραφία αρχείου