«Πάρε με στο τηλέφωνο για τα ΑΩ» – Άρθρο του Κωνσταντίνου Φράγκου

Στο περιθώριο της καταγγελίας για τα ΑΩ
(On Alert 10.05.15, κείμενο Κων. Φράγκου)

Του Κων/νου Φράγκου

Ο Έλλην στέργει, συνήθως
να είπει την αλήθειαν, ουχί
όμως να την γράψη
Εμμ. Ροΐδης

Στο προαναφερόμενο κείμενο έγιναν συγκεκριμένες και σαφείς καταγγελίες για τα Αντισταθμιστικά (ΑΩ) . Μου εκτοξεύτηκαν αρές, αναθέματα και ύβρεις από τους αγανακτισμένους ΑΩφάγους μέσα από CAYENNE, PORCHE, θηριώδη τζιπ και θερμαινόμενες πισίνες. Ουδέν σχόλιον από Κρατικές Υπηρεσίες. Η σιωπή των αμνών…
Έλαβα μόνο μια επιστολή – διαμαρτυρία από την εταιρεία MILTECH και συγκεκριμένα από τον Πρόεδρό και Δ. Σύμβουλο της, κ. Κων. Κουτσό. Καλοδεχούμενη… Απλά σημειώνω ότι ούτε η MILTECH, ούτε ο κ. Κουτσός εμφανιζόταν στο κείμενό μου!

Τον ευχαριστώ, εν τούτοις, γιατί γράφει ευθέως την άποψή του.

Πριν όμως προχωρήσω οφείλω να επαναλάβω:
• Δεν είμαι ούτε ανακριτής, ούτε Εισαγγελέας. Απλά παρουσίασα κουκουλωμένα ντοκουμέντα που προέρχονται από Υπηρεσίες του ΥΕΘΑ.
• Οι προμηθευτές, οι έμποροι ήταν και είναι πρόθυμοι να είναι έντιμοι. Αν κατέληξαν μερικοί στο αντίθετο, εμφανιζόμενοι ως ακόρεστοι και άπληστοι αυτό οφείλεται στην διαφθορά και τον ακόρεστο των Πολιτικών και Κρατικών Λειτουργών και στους ενταύθα συμβούλους τους.
• Κατά την 5ετία 2009 – 2015 (Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) υπήρξε πλήρης ασυδοσία από την ΓΔΑΕΕ στην διαχείριση των ΑΩ.

Η επιστολή και απάντησή μου

Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα
τότε θα κλάψεις με άλλο κλάμα
Ζαμπέτας – Μητσάκης

Ο κ. Κ. Κουτσός αναφέρεται, συγκεκριμένα σ’ αυτά που παρέθεσα για τα τηλέφωνα ΜLT – FTL – 25 που δόθηκαν ως ΑΩ των αμαρτωλών ελικοπτέρων NH-90.
Στο πρώτο ήμισυ του γράμματος του αναφέρεται στα της Εταιρείας του (MILTECH), την παραγωγή της, την θέση της στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και το κύρος της, διεθνώς. Ωραία τα παραθέτει και τον συγχαίρω. Κάνει, όντως, καλή δουλειά… Έρχομαι όμως στο τηλέφωνο εκστρατείας MLT-FTL-25 με το οποίο, όπως μου γράφει, διαπρέπει διεθνώς. Δεν αμφιβάλλω. Προσθέτει ότι (sic) : Το πρόγραμμα εφοδιασμού του ΓΕΣ με τέτοια τηλέφωνα μέσω των ΑΩ της Eurocopter (NΗ, Industries) είναι παράδειγμα προς μίμηση και θα πρέπει ν’ απαλλαγούμε, να τελειώνουμε με τα προγράμματα – μαϊμούδες της δήθεν συμπαραγωγής ή παροχής ξένων προϊόντων υπερτιμημένων και με 0% ΕΠΑ.

Να λοιπόν που ο κ. Κουτσός επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μου ότι στα ΑΩ γίνεται το «Έλα να δεις» με μαϊμούδες, χιμπατζήδες κ.λπ.

Συμφωνώ, λοιπόν, αλλά ιδού η ευκαιρία να λάβει θέση το ΥΕΘΑ και ιδιαίτερα η ΓΔΑΕΕ…

Προχωρεί υποστηρίζοντας ότι στο διαγωνισμό του 2001 η MILTECH είχε σχεδιάσει το πρώτο πρωτότυπο τηλέφωνο και ανταγωνίσθηκε 5 ξένες εταιρείες και ο λόγος που απερρίφθη αυτό το τηλέφωνο ήταν γιατί ήταν πρωτότυπο. Εδώ, όμως, είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι από την έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης που έχω ανά χείρας η συσκευή απορρίφθηκε για δέκα (10), ναι δέκα, λόγους (μερικοί απαράβατοι) και έλαβε βαθμολογία 67,94 %, την κατώτερη από όλα τα συμμετέχοντα!

Προχωρεί ο κ. Κουτσός και μας λέει ότι η συσκευή που αναπτύχθηκε το 2010 (εννέα χρόνια μετά) δεν έχει καμία σχέση με την αρχική και αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, γεγονός που αποδεικνύεται από τις εξαγωγές της. Θ’ αναφωνήσω ΕΥΓΕ. Δεν έχω λόγους να μη το κάνω.

Συμπληρώνει, αμέσως πιο κάτω: Δυστυχώς στο κείμενό σας, από λάθος πληροφόρηση, δεν αναφέρατε ότι ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι συσκευές των άλλων εταιρειών έτυχαν παρατηρήσεων μετά το πέρας των ιδίων ελέγχων (σ.σ. προφανώς αναφέρεται στο διαγωνισμό του 2001, γιατί άλλον δεν ανέφερα ούτε έχω υπόψη μου), χωρίς να επανέλθουν σε βελτιώσεις όπως η δική μας γι αυτό ο διαγωνισμός ματαιώθηκε. Εδώ με προβλημάτισε ο κ. Κουτσός. Γιατί στο πρακτικό που έχω στα χέρια μου (εκτός κι αν μου πάσαραν κάποιο πλαστό) μια απ’ αυτές, και συγκεκριμένα ν RACAL έλαβε βαθμολογία σχεδόν άριστα (95,64) και προτάθηκε η προμήθεια της μέσω EAB (τότε η ΕΑΒ έπαιζε τον ρόλο του…. νταβατζή. Είχε υπό την «σκέπη» της τον διαγωνισμό για να εισπράξει… προστασία). Ο διαγωνισμός δεν ματαιώθηκε αλλά σταμάτησε καθ’ οδό από «μυστικές δυνάμεις», γιατί την RACAL την εκπροσωπούσαν… χουντικοί! (σ.σ. αυτό το γράφω με πάσα επιφύλαξη. Δεν μπόρεσα να το διασταυρώσω. Πέρασαν 15 χρόνια…)

Επεκράτησε, λοιπόν, η εθνικόφρων και δημοκρατική αντίληψη ότι ο διαγωνισμός δεν έπρεπε να προχωρήσει και ας έμενε ο Στρατός χωρίς τηλέφωνα ασφαλείας.

Πάμε παρακάτω.

Η συσκευή λοιπόν του 2010 δεν έχει σχέση μ’ αυτή του 2010, λέει ο κ. Κουτσός. Το πιστεύω, γιατί όχι; Μόνο, σημειώνω ότι, συνήθως, ένα νέο μοντέλο διαφοροποιείται από ένα παλαιότερο με τροποποίηση της ονομασίας ή δια προσθήκης ενός διακριτικού π.χ. MLT – FTL – 23. A ή Β.

Αυτό το γνωρίζουν, πέραν της εταιρείας, το ΓΕΣ, ο χρήστης, αλλά κυρίως το σπουδαίο κατάστημα που διαχειρίσθηκε την υπόθεση, η ΓΔΑΕΕ.
Προχωρώ ακόμη, γιατί ήδη μακρηγόρησα.

Η συσκευή δεν προωθήθηκε από τη MILTECH αλλά από την «παραδοσιακή» ανάδοχο των ΑΩ, την περίφημη SΟNAK ΑΕΒΕ. Αυτό είναι καταφανές, γιατί η απόφαση αποδοχής (Φ095 5083/15-4-13/ ΓΔΑΕΕ/ Διεύθυνση ΑΩ) απευθύνθηκε στην NH – INDUSTRIES (EUROCOPTER) και κοινοποιήθηκε στην SONAK. Πουθενά δεν φαίνεται, όπως προανέφερα, ούτε η MILTECH, ούτε ο κ. Κουτσός. Αντίγραφο του εγγράφου στη διάθεση του κ. Κουτσού.

Από εκεί και πέρα αν το τηλέφωνο αυτό που κοστολογήθηκε με 1.665,22 € (υπερδιπλάσια διαφορά τιμής από αυτής του 2001) είναι το καλλίτερο της αγοράς, που ισχυρίζεται ο κ. Κουτσός, δεν έχω λόγους να το αμφισβητήσω. Πάλι το λόγο έχει ΓΕΣ – ΓΔΑΕΕ.

Τέλος, βρίσκω την ευκαιρία να επαναλάβω ότι πιστεύω για το θέμα των ΑΩ, ότι εξετάζεται με τον καλλίτερο τρόπο από τον νέο επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ Πτέραρχο κ. Κοσμά Βουρή τον οποίο, ξαναλέω, συνοδεύει ένα νεφέλωμα δηλ. άριστη φήμη, εντιμότητας και ικανότητας. Του υπενθυμίζω, απλά, ότι στην ΓΔΑΕΕ υφίστανται ακόμη, νοσογόνες εστίες του παρελθόντος. Θα το διαπιστώσει ταχέως.

Σημ. 1. Ευχαριστώ και για ένα άλλο λόγο τον κ. Κ. Κουτσό. Επιβεβαιώνεται, από μέρους των προμηθευτών, ότι με τα ΑΩ έγινε μεγάλο φαγοπότι υπό, «τας ευλογίας» των Αξιωματούχων της ΓΔΑΕΕ.

2. Δεν μπορώ ν’ αφήσω τη γραφίδα αν δεν εκφράσω την αηδία μου για τη ν κατάθεση του, φοβερά ολίγου, τ. Πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη, στη δίκη του Άκη. «Αν ήξερα το τι έκανε στο ΥΕΘΑ ο Άκης θα τον είχα απολύσει…» κατέθεσε χωρίς ντροπή και αιδώ. Δεν ήξερε το ανθρωπάκι, δεν άκουγε τις κραυγές του Τύπου (όχι, όλου) που ούρλιαζε; Δεν διάβαζε σωρεία εγγράφων καταγγελιών βουλευτών του (πχ. κ. Κυρ. Σπυριούνη), δεν τον ενημέρωνε το Alter ego του ο κ. Θ. Τσουκάτος; Πόσο ολίγος Θεέ μου… Αν ζούσε ο Κίτσος Τεγόπουλος θα ξανάγραφε στην Ελευθεροτυπία, που και αυτή δεν ζει, αυτό που έγραψε την εποχή του Κοσκωτικού σκανδάλου για τον Α. Παπανδρέου. «Συνένοχος ή βλαξ».

3. Προχθές (12.05.14) επισκέφθηκε την ΓΔΑΕΕ η BOEING (με τις τόσες εκκρεμότητες στο ΑΩ, από το …..1998) συνοδευόμενη ξανά από την SONAK!! Η παράσταση συνεχίζεται… Οι πληροφορίες μου λένε ότι επιχείρησαν να επιβάλλουν προτάσεις επιλογής τους του γούστου τους, για κάλυψη των υποχρεώσεων τους (Συμβάσεις CH47 και APACHI) αγνοώντας την επιθυμία και βούληση του Υπουργείου. Δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα αλλά πιστεύω ότι ούτε ο κ. Βούρης, ούτε, ιδιαίτερα, ο κ. Π. Καμμένος θα «μασήσουν». Έχω την γνώμη ότι πρέπει να τους υποδείξουν ότι κάτι άλλαξε. Θα το δούμε…