Η γερμανική εταιρεία Rheinmetall παρουσίασε, χθες Δευτέρα, το κύριο άρμα μάχης Panther στην έκθεση Eurosatory στο Παρίσι, την ώρα που στην Ευρώπη μαίνεται η συζήτηση σχετικά με ένα άρμα μάχης επόμενης γενιάς για την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Το Panther είναι προϊόν της μακροχρόνιας ανάπτυξης της εταιρείας, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν με το μαχητικό όχημα πεζικού Lynx.
Με βάρος 59 τόνους, το πλήρως ψηφιοποιημένο Panther διαθέτει ένα πυροβόλο των 130 mm, σε σύγκριση με ένα όπλο των 120 mm στο Leopard 2 του γερμανικού στρατού. Τα μεγαλύτερα, βαρύτερα βλήματα θα απέδιδαν «πάνω από 50% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σημαντικά μεγαλύτερες αποστάσεις», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.
Διαθέτει επίσης πλατφόρμα εκτόξευσης drone καθώς και εκτοξευτές για πυρομαχικά που μπορούν να προγραμματιστούν να περιμένουν «στον αέρα» πριν χτυπήσουν τον στόχο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rheinmetall, Armin Papperger, δήλωσε πως το νέο άρμα μάχης ήρθε την κατάλληη στιγμή καθώς «ο πόλεμος βαρέων όπλων έχει επιστρέψει στην Ευρώπη». «Είδαμε τους τελευταίους δύο μήνες τι θα μπορούσε να συμβεί και τι συνέβη στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε, αναφερόμενος σε μια δυναμική μάχη στην οποία οι στόλοι αρμάτων μάχης και των δύο πλευρών προκαλούν ζημιές και έχουν απώλειες την ίδια στιγμή.
The more I read about the KF51 the more impressed I am. Wonder if any customers will line up. https://t.co/Lr9BVKUlI5
— Oryx (@oryxspioenkop) June 13, 2022
Τα αποκαλυπτήρια του Panther της Rheinmetall έγιναν καθώς η γερμανο-γαλλική αμυντική σύμπραξη, στην οποία έχει ανατεθεί η παραγωγή ευρωπαϊκών όπλων επόμενης γενιάς για εναέριο και χερσαίο πόλεμο, αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Για τη Γερμανία, η πρόοδος στο Future Combat Air System (FCAS) είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόοδο στο Main Ground Battle Tank (MGCS), ένα φουτουριστικό άρμα μάχης που αναπτύχθηκε από τη συνεργασία της γερμανικής Krauss-Maffei Wegmann και της γαλλικής Nexter, με τη Rheinmetall ως μικρότερο συνεργάτη.
Ωστόσο, το πρόγραμμα FCAS αναμένει την κυβερνητική παρέμβαση για να επιλύσει τις διαφορές της Dassault και της Airbus Defense όσον αφορά τον χειρισμό του μεριδίου εργασίας και της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Επιπλέον, στελέχη της Dassault, υποστηρίζουν ότι το Panther θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική επιλογή για στρατούς που χρησιμοποιούν Leopard αλλά δεν ενδιαφέρονται για το MGCS.
Σύμφωνα με τον Papperger, η μαζική παραγωγή του νέου άρματος μάχης νέας γενιάς θα μπορούσε να ξεκινήσει σε δυόμισι χρόνια.
Πηγή: Defense News