Ούτε ένα ,ούτε δύο αλλά 42 εξοπλιστικά προγράμματα πέρασε από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στο σύνολό τους προγράμματα που έχουν να κάνουν με τεχνικη υποστήριξη οπλικών συστημάτων και προμήθειες ανταλλακτικών. Προγράμματα που εκκρεμούσαν χρόνια.
Μεταξύ αυτών η αναβάθμιση των ανεξήγητα καθηλωμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P 3 Orion αλλά και η έναρξη των διαδικασιών για τον εκσυγχρονισμό των F 16. Για το ΠΝ εκτός από το θέμα των υποβρυχίων και των πυραυλακάτων “καίει” ο εκσυγχρονισμός των MEKO και για τον στρατό ξηράς ξεχωρίζει η ένταξη των 90 αρμάτων μάχης Abrams από τις ΗΠΑ.
Η ατζέντα των εξοπλιστικών είχε έντονα “αμερικανικό χρώμα” για να την έχει μαζί του ο Αβραμόπουλος στο ραντεβού με τον αμερικανό ομόλογό του Χέηγκελ στο Πεντάγωνο στις 21 Αυγούστου.
Αντιρρήσεις ΣΥΡΙΖΑ
Το πακέτο των 42 προγραμμάτων δεν πέρασε χωρίς αντιρρήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία το κοστολογεί στα 2 δις. Και υποστηρίζει ότι δεν δεσμεύεται από τις όποιες συμφωνίες .
Σύμφωνα με δήλωση του Γιώργου Βαρεμένου,αρμόδιου του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα άμυνας «ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έφερε με ανεξήγητη σπουδή, ένα ογκώδες εξοπλιστικό πρόγραμμα αξίας 2 δισ. ΕΥΡΩ, την ημέρα που με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου δίνεται η χαριστική βολή στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεσμεύεται το 70% των εξοπλιστικών κονδυλίων, που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγική, πράγμα που δυσχεραίνει την χάραξη μιας διαφορετικής πολιτικής στα ζητήματα των προμηθειών.
Με ποια νομιμοποίηση επιχειρείται η δέσμευση της χώρας πριν μάλιστα την κατάθεση του 15ετούς Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Προμηθειών Αμυντικού Υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων;
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι η ακολουθούμενη διαδικασία βρίσκεται εκτός πεδίου εφαρμογής του Νόμου και δεν δεσμεύεται από αυτήν.
Σε σχεδόν 500 σελίδες προγράμματος, δεν γίνεται καμία αναφορά στην εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία, ενώ από τα 2 δις μόνο το 1% αφορούσε σε ανάθεση έργου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Για τους παραπάνω λόγους δεν πειστήκαμε να δώσουμε θετική ψήφο.
Καλούμε την Κυβέρνηση να προσέλθει σε πραγματικό διάλογο με στόχο ένα εφικτό και κοστολογημένο Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού, το οποίο και τις αμυντικές ανάγκες της χώρας θα εξυπηρετεί και την παραγωγική ανασυγκρότηση της βιομηχανίας θα διευκολύνει.. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με επεξεργασμένες και σαφείς προτάσεις, που στόχο έχουμε να μετατρέψουμε σε εφαρμοσμένη πολιτική».
Διαβάστε ακόμη:
Εξοπλισμοί: Τι περνάνε σήμερα από τη Βουλή ποιοι «τρέχουν» και ποιοι «διστάζουν
«Δύναμη κρούσης» στο ΥΠΕΘΑ με στόχο την «επανεκκίνηση» των ΕΔ – «Τέλος» στη «φοβία υπογραφής»
Μεσοπρόθεσμο αφοπλισμού της Ελλάδας μέχρι το 2019! Απαιτείται εθνικό σχέδιο εξοπλισμών