PAK-DA: Το ΝΑΤΟ δείχνει να μην έχει απάντηση στο νέο βομβαρδιστικό της Ρωσίας [pics]

Την ώρα που το μαχητικό πέμπτης γενιάς Su-57 βρίσκεται σε γραμμή παραγωγής και αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» της ρωσικής αεροπορίας, νέες πληροφορίες έρχονται στην επιφάνεια για το βομβαρδιστικό stealth «έκτης γενιάς» που κατασκευάζουν οι Ρώσοι.

Τα ρωσικά κρατικά κανάλια αναφέρουν ότι το βομβαρδιστικό PAK-DA θα υποβληθεί σε αρχικές δοκιμές στο κέντρο του Ζουκόφσκι, με την πρώτη επίσημη πτήση να έχει προγραμματιστεί για το 2025-2026. Όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν υψηλόβαθμος αξιωματούχος, το Κέντρο Πτητικών Δοκιμών και Εξέλιξης Ζουκόφσκι θα χρησιμοποιηθεί ως η τοποθεσία για την διεξαγωγή των εργασιών για το «μεσαίων αποστάσεων στρατιωτικό μεταφορικό αεροπλάνο, PAK-DA».

Περιττό να πούμε ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ληφθεί με εγγυημένο βαθμό επιφύλαξης. Από τους S-500 έως τα πρώτα Su-57, αυτό δεν θα ήταν το πρώτο σχέδιο του ρωσικού στρατού που θα «έπεφτε έξω» με υπερβολές, και αστοχες δηλώσεις, ακολουθούμενες από κυκλικές καθυστερήσεις.

Σήμερα λίγα είναι γνωστά για το PAK-DA, και αυτά αποκλειστικά από ρωσικές πηγές καθώς το πρότζεκτ κινείται με άκρα μυστικότητα.

Σύμφωνα με το RIA Novosti, αξιωματικοί της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας επέμειναν ότι το αεροσκάφος θα είναι εξοπλισμένο με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα μάχης, με νέους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, αλλά και με μία ευρεία γκάμα συμβατικών κατευθυνόμενων όπλων.

Το νέο αεροσκάφος θα εισέλθει στη φάση παραγωγής μέχρι το 2020 με στόχο να τεθεί στην υπηρεσία των ενόπλων δυνάμεων μέσα στο διάστημα 2025-2030.

Σε αντίθεση με τα αμερικανικά X-51, Falcon HTV-2 και άλλους παρεμφερείς τύπους υπερηχητικών αεροσκαφών, το PAK-DA θα είναι υποηχητικό με υπερηχητικούς ωστόσο πυραύλους.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της ρωσικής Ομοσπονδίας, Βίκτορ Μποντάρεφ έχει δηλώσει ότι οι εργασίες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) για το stealth στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος PAK DA που προορίζονται για την αντικατάσταση των βομβαρδιστικών Tu-22M3, Tu-95MS και αργότερα Tu-160, προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το ΝΑΤΟ πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά την άμυνα τους, καθώς η Ρωσία εξοπλίζεται ταχύτατα σε ξηρά και αέρα.

Πηγή: The National Interest