PAC-3: Η Ισπανία αγοράζει 51 πυραύλους για τα συστήματα αεράμυνας Patriot

Η Ισπανία επισημοποίησε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά πυραύλων Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) της Lockheed Martin και σχετικού εξοπλισμού υποστήριξης.

Με αυτή τη συμφωνία η Ισπανία γίνεται η 16η χώρα που αγοράζει από τη Lockheed Martin πυραύλους για το προηγμένο σύστημα αεράμυνας.

«Ως ο πιο προηγμένος πύραυλος αεράμυνας στον κόσμο, ο PAC-3 θα ενισχύσει τις εθνικές αμυντικές δυνατότητες της Ισπανίας και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητά τους στον χώρο της μάχης για την ασφάλεια του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Brian Kubik, αντιπρόεδρος των προγραμμάτων PAC-3 της Lockheed Martin.

Η εκτιμώμενη πώληση αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων 51 πυραύλων PAC-3, 24 σταθμών εκτόξευσης M903 και τεσσάρων ραντάρ AN/MPQ-65.

Το σύστημα PAC-3 MSE έχει σχεδιαστεί για να αμύνεται ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα εισερχόμενων απειλών, συμπεριλαμβανομένων τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων cruise, υπερηχητικών πυραύλων και αεροσκαφών. Με την ενσωμάτωση του PAC-3 MSE στο οπλοστάσιό της, η Ισπανία στοχεύει να βελτιώσει σημαντικά τις αμυντικές και πυραυλικές της ικανότητες για να αντιμετωπίσει τις εξελισσόμενες απειλές στο παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας.

Επίσης, θα της επιτρέψει να προστατεύσει καλύτερα τον εναέριο χώρο της και να ενισχύσει τη συνολική αμυντική της θέση εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.