P-3B ORION: «Στον αέρα» οι πτητικές δοκιμές του πρώτου εκσυγχρονισμένου Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας

*Του Κώστα Σαρικά 

Έντονο προβληματισμό και απόλυτη αβεβαιότητα για το μέλλον του πολύπαθου προγράμματος εκσυγχρονισμού των τεσσάρων Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3B ORION προκαλούν στο Πολεμικό Ναυτικό οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα.

Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρεται στο Onalert.gr, έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες και το πρώτο ΑΦΝΣ έχει περάσει από τους τεχνικούς της ΕΑΒ στα χέρια των Στελεχών της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin και του US Navy.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πρώτων ελέγχων και δοκιμών του αεροσκάφους στο έδαφος φαίνεται ότι έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα στα ηλεκτρονικά και συγκεκριμένα στη συνεργασία και στα δεδομένα που μεταφέρονται από τους κινητήρες στο Glass Cockpit του αεροσκάφους.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εντοπιστεί και δομικό πρόβλημα, καθώς παλιά τμήματα από την άτρακτο του P-3B ORION – η οποία μετρά πολλές δεκαετίες ζωής – συναρμολογήθηκαν με καινούργια τα οποία έχουν κατασκευαστεί με διαφορετικά υλικά και άλλη διαδικασία.

Οι αρμόδιοι προχωρούν σε μια σειρά εργασιών και νέων ελέγχων, προκειμένου να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που κρατούν το αεροσκάφος καθηλωμένο στο έδαφος. H διαδικασία δείχνει να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, καθώς οι πληροφορίες που φτάνουν από την ΕΑΒ αναφέρουν ότι προκύπτουν συνεχώς νέα εμπόδια στη συνεργασία μηχανολογικών και ηλεκτρονικών συστημάτων.

Ακόμα και εάν επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, εκκρεμούν μια σειρά από δοκιμές και ελέγχους σε όλα τα συστήματα του P-3B ORION, με επίκεντρο το καινούργιο Mission System του αεροσκάφους, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο δοκιμών στον αέρα. Το γεγονός ότι πρόκειται για το 1ο παγκοσμίως εκσυγχρονισμένο P-3B ORION με αυτά τα συστήματα και χαρακτηριστικά, δίνει την απάντηση στα πολλαπλά προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει και εντείνουν την αγωνία του Ναυτικού Επιτελείου για το μέλλον του προγράμματος.

Όλα δείχνουν ότι με τα έως τώρα δεδομένα οι πτητικές δοκιμές είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρχίσουν εντός του 2024, αν και καταβάλλεται προσπάθεια από τα αρμόδια εξειδικευμένα Στελέχη της Lockheed Martin.

Στο τελικό στάδιο εργασιών, λίγο πριν παραδοθεί και αυτό για τους απαραίτητους ελέγχους και δοκιμές, βρίσκεται και το δεύτερο υπό εκσυγχρονισμό P-3B ORION. Ωστόσο, όλα τα βλέμματα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο πρώτο αεροσκάφος, καθώς οι τελικοί έλεγχοι και δοκιμές θα κρίνουν την εξέλιξη του προγράμματος, ενώ ελάχιστες είναι οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στα υπόλοιπα δύο ΑΦΝΣ.

Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο το Onalert.gr, είχε επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη του προγράμματος. Η επιβεβαίωση ήρθε με την τεράστια καθυστέρηση στην έναρξη των δοκιμών με το πρόγραμμα κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ – το οποίο ήδη έχει προπληρωθεί – όντως να κινδυνεύει πλέον να βρεθεί στα «βράχια». Eίναι απόλυτα ασαφές πότε θα αρχίσουν οι δοκιμές στον αέρα, ενώ αρκετοί εκφράζουν επιφυλάξεις ακόμα και για την επιτυχή τους ολοκλήρωση.

Όταν υπεγράφη η σχετική σύμβαση το 2015 το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους εντός του 2019, με τα τρία επόμενα να παραλαμβάνονται από το Πολεμικό Ναυτικό από το 2020 έως και το 2022.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B ORION αναμένεται να βρεθεί στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης έπειτα από τη μηνυτήρια αναφορά του απόστρατου Πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Σταμάτη. Σημείο έρευνας αναμένεται να αποτελέσει μεταξύ άλλων και η καταγγελία ότι η σύμβαση δεν προβλέπει ρήτρες και νομική ευθύνη για την μη επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.