P-3B ORION: Στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση αναβάθμισης αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού

Η δικογραφία για την υπόθεση αναβάθμισης των τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B ORION του Πολεμικού Ναυτικού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διαβιβάστηκε σήμερα στην Βουλή.

Η δικογραφία για τα P-3B ORION αφορά τους:

1) Πρώην Πρωθυπουργό Αλέξιο Τσίπρα

2) Πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Καμένο

3) Πρώην Υπουργό Εξωτερικών Νικόλαο Κοτζιά

4) Πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ιωάννη Πανούση

5) Πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θεόδωρο Δρίτσα.

Για να διερευνήσει όμως αυτήν την υπόθεση η Βουλή, θα πρέπει να κατατεθεί αίτημα για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, που θα καταθέσουν τουλάχιστον 30 βουλευτές και μετά να εγκριθεί από την ολομέλεια.

Όταν υπεγράφη η σχετική σύμβαση το 2015, με κόστος 500 εκατομμύρια ευρώ, το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους εντός του 2019, με τα τρία επόμενα να παραλαμβάνονται από το Πολεμικό Ναυτικό από το 2020 έως και το 2022. Ωστόσο, δεν έχει παραδοθεί ακόμη το πρώτο εκσυγχρονισμένο P-3B ORION, ενώ όπως έχουμε γράψει στο OnAlert.gr, το πρόγραμμα κινδυνεύει να βρεθεί «στα βράχια».

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B ORION βρέθηκε στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης έπειτα από τη μηνυτήρια αναφορά του απόστρατου Πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Σταμάτη. Σημείο έρευνας αναμένεται να αποτελέσει μεταξύ άλλων και η καταγγελία ότι η σύμβαση δεν προβλέπει ρήτρες και νομική ευθύνη για την μη επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.