Ουκρανία: Ξεκινά εκστρατεία για να δημιουργήσει έναν ναυτικό στόλο από drones

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε σήμερα ότι ξεκινά μια εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων για να βοηθήσει την Ουκρανία να κατασκευάσει ένα στόλο ναυτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να προστατεύσει τις πόλεις της από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η United24, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Ζελένσκι για τη συγκέντρωση φιλανθρωπικών δωρεών για την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε ότι το Κίεβο χρειάζεται 100 drones, καθένα από τα οποία κοστίζει 274.000 δολάρια.

Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και από την Κριμαία.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τα νερά των θαλασσών και των ειρηνικών πόλεων μας από ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από πλοία», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram. «Τα ναυτικά drones θα βοηθήσουν επίσης να ξεμπλοκάρει ο διάδρομος για τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά για τον κόσμο».

«Θέλουμε να χτίσουμε μια αμυντική βιομηχανία σαν του Ισραήλ»

Η Ουκρανία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ισχυρή στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου ενός «στρατού από drones», το γνωστό «Αrmy of drones», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Ο Ολέξιι Ρεζνίκοφ είπε στο Reuters ότι η Ουκρανία εξετάζει την κατασκευή ουκρανικού πυροβολικού διαμετρήματος ΝΑΤΟ και χρειάζεται να κατασκευάσει δυνατότητες αεράμυνας και δικά της αεροσκάφη, υποβρύχια και drones, τα οποία ονόμασε «το μέλλον του πολέμου στον πλανήτη».

«Προσπαθούμε να γίνουμε σαν το Ισραήλ – πιο ανεξάρτητοι τα επόμενα χρόνια», είπε σε συνέντευξή του στην βαριά φυλασσόμενη κυβερνητική συνοικία στο κέντρο του Κιέβου στις 10 Νοεμβρίου.

«Νομίζω ότι η καλύτερη λύση είναι αυτό που έκανε και το Ισραήλ… ανάπτυξη της εθνικής του βιομηχανίας για τις ένοπλες δυνάμεις του. Τους έκανε ανεξάρτητους».

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters