Ουκρανία: Βρίσκει όλο και περισσότερα κινεζικά εξαρτήματα σε ρωσικά drones και άρματα μάχης

Η Ουκρανία εντοπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό εξαρτημάτων από την Κίνα σε ρωσικά όπλα που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο, δήλωσε στο Reuters ανώτερος σύμβουλος του Ζελένσκι.

«Στα όπλα που ανακτήθηκαν από το πεδίο της μάχης συνεχίζουμε να βρίσκουμε διαφορετικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα από τρίτες χώρες», είπε ο Βλάντισλαβ Βλασιούκ.

«Η τάση είναι τώρα ότι υπάρχουν λιγότερα εξαρτήματα δυτικής κατασκευής αλλά περισσότερα εξαρτήματα κατασκευασμένα στην Κίνα».

Η Κίνα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από Ουκρανούς ειδικούς από το πεδίο της μάχης και κοινοποιήθηκαν στο Reuters ανέφεραν ότι εξαρτήματα κινεζικής κατασκευής βρέθηκαν σε ένα σύστημα πλοήγησης σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Orlan, που προηγουμένως χρησιμοποιούσαν ένα ελβετικό σύστημα.

Οι ειδικοί ανέφεραν επίσης ότι βρήκαν κινεζικά εξαρτήματα στο σύστημα ελέγχου πυρός σε ρωσικά άρματα μάχης, τα οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν εξαρτήματα γαλλικής κατασκευής.

Ερωτηθείς εάν κινεζικές εταιρείες είχαν παράσχει ανταλλακτικά για ρωσικό στρατιωτικό υλικό, το γραφείο του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε στο Reuters: «Η Κίνα διεξάγει εμπορική συνεργασία με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους».

«Όσον αφορά τις εξαγωγές στρατιωτικών ειδών, η Κίνα έχει υιοθετήσει μια συνετή και υπεύθυνη στάση. Η θέση και οι ενέργειες της Κίνας ήταν πάντα έτσι», υποστηρίζει το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Ο Βλασιούκ δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να εντοπίσει ορισμένες από τις κατασκευάστριες εταιρείες ή τους προμηθευτές των εξαρτημάτων και έχει κοινοποιήσει αυτές τις πληροφορίες στους δυτικούς συμμάχους της.

Η China North Industries Group (Norinco), μια κινεζική εταιρεία κατασκευής όπλων, ταυτοποιήθηκε ως ένας από τους προμηθευτέςς, όπως και η εταιρεία Xinxing Guangzhou Import & Export Co. Και οι δύο εταιρείες αρνούνται ότι μεταφέρουν πολεμικό υλικό στη Ρωσία.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters