Ουκρανία: Το ρωσικό αεροσκάφος IL-22 τέθηκε εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας και το ΑΣΕΠΕ τύπου A-50 καταρρίφθηκε [pic]

Η Ουκρανία πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές νίκες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς οι δυνάμεις αεροπορικής άμυνας κατάφεραν να καταρρίψουν ένα αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου) τύπου A-50 και να θέσουν εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας ένα αεροσκάφος διοίκησης – ελέγχου τύπου Il-22.

Νωρίτερα, η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ρωσικά αεροσκάφη εναέριας διοίκησης και ελέγχου πάνω από την Αζοφική Θάλασσα. «Ευχαριστώ την πολεμική αεροπορία για την τέλεια σχεδιασμένη και εκτελεσμένη επιχείρηση αυτή στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας», δήλωσε ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι.

Τα αεροσκάφη A-50 και Il-22 χρησιμοποιούνται για την συλλογή πληροφοριών, τον εντοπισμό στόχων και τον συντονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων και παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για τις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας και εν προκειμένω κάποιες αναφορές κάνουν λόγο ότι συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου Patriot έπληξαν τα ρωσικά αεροσκάφη.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας διευκρίνισε, μετά την επίσημη ανακοίνωση, ότι το αεροσκάφος τύπου Il-22 τελικά κατάφερε να «επιζήσει» έχοντας όμως αρκετές ζημιές που το έθεσαν εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας και ως εκ τούτου υπολογίζεται και πάλι ως «απώλεια» για την ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου που ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει ελλείψει πληροφοριών και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, που συνήθως τηρεί σιγή σχετικά με τις ρωσικές απώλειες. Η Ρωσία διακηρύσσει ότι έχει την αεροπορική υπεροχή επάνω από την Ουκρανία, αλλά στην πραγματικότητα, η υπεροχή αυτή δεν ήταν ποτέ διαρκής ή καθολική.

Η δυτική στρατιωτική βοήθεια έχει επίσης ενισχύσει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα μετά την ρωσική εισβολή πριν από δύο σχεδόν χρόνια για να προστατεύσει την Ουκρανία από τους πυραύλους και τα drones που η Ρωσία εκτοξεύει σχεδόν καθημερινά εναντίον της.

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters