Η Ουκρανία συμφώνησε με δύο αμερικανικές εταιρείες για την από κοινού παραγωγή βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών, δήλωσε σήμερα Ουκρανός αξιωματούχος.
«Έχουμε συμφωνίες με δύο κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες για την από κοινού παραγωγή στην Ουκρανία πυρομαχικών 155 χιλιοστών», δήλωσε ο Ολεξάντρ Καμούσιν, ουκρανός υπουργός στρατηγικής βιομηχανίας, σε τηλεοπτικά σχόλια. Είπε ωστόσο ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα πάρει τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια.
Η ανακοίνωση ακολουθεί μια διήμερη αμυντική διάσκεψη Ουκρανίας-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, η οποία περιελάμβανε διμερείς συναντήσεις για να συζητηθούν τα σχέδια της Ουκρανίας για το πεδίο μάχης για το 2024.
Η ζήτηση για πυρομαχικά 155 χιλιοστών εκτινάχθηκε μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι έχουν στείλει στο Κίεβο περισσότερα από 2 εκατομμύρια πυρομαχικά και προσπαθούν, με περιορισμένη επιτυχία, να αυξήσουν την παραγωγή για να αναπληρώσουν τα αποθέματα.
Το Κίεβο και η Ουάσιγκτον υπέγραψαν επιστολή προθέσεων στο φόρουμ για να επιταχύνουν τη συμπαραγωγή όπλων και την ανταλλαγή τεχνικών δεδομένων για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες του ουκρανικού στρατού σε συστήματα αεράμυνας, συντήρηση και παραγωγή κρίσιμων πυρομαχικών.
Ο αμυντικός τομέας της Ουκρανίας, ο οποίος για δεκαετίες βρισκόταν υπό την επιφύλαξη ελλιπών επενδύσεων, γραφειοκρατίας και διαφθοράς, προσπαθεί να ανταγωνιστεί την πολύ πιο προηγμένη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας.
Την Τετάρτη, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία των ΗΠΑ μπλόκαραν ένα νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα παρείχε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία.
«Για εμάς, είναι θέμα επιβίωσης να δημιουργήσουμε μια αμυντική βιομηχανία που να ταιριάζει με την κλίμακα της βιομηχανικής ικανότητας του εχθρού», είπε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ.
Το Κίεβο ελπίζει επίσης ότι μπορεί να ενσωματωθεί στο στρατιωτικό τοπίο της Δύσης, προωθώντας την κοινή παραγωγή όπλων σε έναν «κοινό χώρο αμυντικής βιομηχανίας».
Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία δεν θέλει να βασίζεται αποκλειστικά στη στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους και στοχεύει να γίνει «εγγυητής ασφάλειας» για τους γείτονές της στο μέλλον.
Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters