Ουκρανία: «Στο τραπέζι» η εγχώρια κατασκευή βρετανικών όπλων και οχημάτων

Βρετανικά όπλα και στρατιωτικά οχήματα θα μπορούσαν να κατασκευάζονται στην Ουκρανία με άδεια, διευκολύνοντας την εξάρτηση της χώρας από τις προμήθειες δυτικών όπλων, αναφέρει σήμερα σε δημοσίευμά της η Telegraph.

Η Telegraph υποστηρίζει ότι στελέχη της βρετανικής αμυντικής βιομηχανίας ταξίδεψαν στο Κίεβο για να συζητήσουν σχέδια για τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων για την κατασκευή όπλων και οχημάτων σε εγχώριο επίπεδο. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν επίσης σε συζητήσεις με την Ουκρανία, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη στέλεχος της βρετανικής αμυντικής βιομηχανίας. «Γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να τεθεί η Βρετανία στην πρώτη θέση της ουράς, για την κατασκευή όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε η πηγή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο και το Παρίσι για να κάνει έκκληση για περισσότερα δυτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και βαρέων όπλων μεγάλης εμβέλειας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι «τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού» όσον αφορά την προμήθεια της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη, ενώ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία ξεκινά εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων να πετούν με μαχητικά αεροσκάφη προδιαγραφών του ΝΑΤΟ.

Οποιαδήποτε κοινοπραξία μεταξύ ενός κατασκευαστή αμυντικού εξοπλισμού και της Ουκρανίας πιθανότατα θα χρειαζόταν την υπογραφή της βρετανικής κυβέρνησης και μια τέτοια κίνηση θα «εκνεύριζε» περαιτέρω τη Μόσχα, ανέφερε η Telegraph. Η Μόσχα έχει ήδη προειδοποιήσει το Λονδίνο με «συνέπειες που θα επηρεάσουν όλον τον κόσμο», αν προμηθεύσει το Κίεβο με μαχητικά αεροσκάφη ή όπλα μεγάλης εμβέλειεας.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters