Ουκρανία: Στα χέρια του στρατού το πρώτο ρωσικό άρμα μάχης Τ-62

Ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να αιχμαλώτισε το πρώτο σοβιετικής κατασκευής άρμα μάχης τύπου Τ-62 από τις ρωσικές δυνάμεις, πιθανότατα στην περιοχή του Χάρκοβο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η δυναμική ουκρανική αντεπίθεση.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε ο Ουκρανός πολεμικός ανταποκριτής, Andrii Tsaplienko, δείχνει το ρωσικό άρμα να είναι σχεδόν άθικτο. Τον Μάιο του 2022, εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για την αποστολή αρμάτων μάχης T-62M και T-62MV στην Ουκρανία.

Πλάνα και φωτογραφίες παλαιών σοβιετικών αρμάτων μάχης τύπου Τ-62 είχαν κάνει το γύρο του Διαδικτύου με αναφορές ότι η Ρωσία αναγκάζεται να «επιστρατεύσει» παλιά τανκ προκειμένου να καλύψει το «κενό» που έχει προκληθεί από τις μεγάλες απώλειες σε τεθωρακισμένα άρματα μάχης.

Ο ουκρανικός στρατός έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καταστρέψει αρκετά ρωσικά άρματα μάχης Т-62.

Το άρμα μάχης τύπου Τ-62 αποτελεί ουσιαστικά «μετεξέλιξη» του T-55 και η παραγωγή του είχε διάρκεια από το 1961 έως και το 1975, με αποτέλεσμα να γίνει το κύριο τεθωρακισμένο άρμα μάχης των σοβιετικών στρατιωτικών δυνάμεων εκείνη την χρονική περίοδο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα κάποιες χώρες το χρησιμοποιούν σε ενεργό υπηρεσία στους στρατούς τους.

Τα άρματα μάχης τύπου T-62M, τα οποία αποτελούν μια αναβαθμισμένη έκδοση των τανκ αυτής της κατηγορίας, διαθέτουν κινητήρα τύπου V-55U, ραδιοφωνικό σύστημα επικοινωνίας τύπου R-173 και λειόκαννο πυροβόλο των 115 χιλιοστών με μέγιστο ρυθμό 4 βολών ανά λεπτό.

Ακόμα, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του, το T-62M ενσωματώνει εκτοξευτές για αντιαρματικούς πυραύλους τύπου 9M117 Bastion, αλλά και συστήματα αυτοπροστασίας ERA τύπου Kontakt-5 στον πυργκίσκο και τύπου Kontakt-1 στην κύρια κατασκευή του.

Με πληροφορίες από: Ukrainian Military Center / Φωτογραφία Twitter