Ουκρανία: Παρέλαβε τα νέας γενιάς USV «Sea baby» – «Θα καθαρίσουμε τη Μαύρη Θάλασσα από τον εχθρό» [vid]

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) παρουσίασε το νεότερο και πιο σύγχρονο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) «Sea baby«, στο οποίο δόθηκε το όνομα «Avdiivka», προς τιμήν της πόλης που πολιορκούσαν επί μήνες οι Ρώσοι καταγράφοντας τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

Αυτό είναι το πρώτο από τα 35 θαλάσσια USV της Υπηρεσίας Ασφαλείας, τα οποία αγοράστηκαν από Ουκρανούς πολίτες, μετά από έρανο που διοργάνωσαν γι αυτό τον σκοπό.

Το Sea baby 2024 είναι ένα USV νέας γενιάς. Οι μηχανικοί της SBU το έκαναν ακόμη πιο θανατηφόρο για τον εχθρό. Πλέον μπορεί να μεταφέρει εκρηκτικό φορτίο που ζυγίζει πάνω από 1 τόνο, ενώ η απόσταση που μπορεί να διανύσει ξεπερνά κατά πολύ τα 1.000 χιλιόμετρα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως αυτό το USV νέας γενιάς έχει τη δυνατότητα να φέρει διαφορετικού τύπου οπλισμό ανάλογα με το είδος της μάχης στην οποία μετέχει.

«Το μέλλον βρίσκεται στις τεχνολογικές προσεγγίσεις στον πόλεμο. Σήμερα, η SBU προσπαθεί να είναι η πρώτη σε αυτή την κατεύθυνση και πραγματικά τα καταφέρνει. Στις τάξεις της υπηρεσίας, βρίσκονται εξειδικευμένοι στα USV προκειμένου να κλιμακώσουμε τις επιχειρήσεις για να «καθαρίσουμε» τη Μαύρη Θάλασσα από τον εχθρό και αυτό να το κάνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο επικεφαλής της SBU, Vasyl Malyuk.

Η χρήση των «Sea Baby» δεν είναι καινούργια για τις ουκρανικές δυνάμεις. Με τέτοιου τύπου USV είχαν επιτεθεί στην Σεβαστούπολη στις 13.10.2023, ενώ είχαν υπονοήσει πως τα χρησιμοποίησαν και στην επίθεση εναντίον της Γέφυρας Κερτς στην Κριμαία, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου.