Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές για πολλές περιπτώσεις που οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς στο πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές, υπενθυμίζοντας πως η χρήση αδιακρίτως τέτοιων όπλων μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Λόγω των συνεπειών τους σε μια εκτεταμένη περιοχή, η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές δεν συνάδει με τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που πρέπει να τηρούνται κατά τις εχθροπραξίες», δήλωσε η εκπρόσωπος Λιζ Θρόσελ στους δημοσιογράφους με έδρα τη Γενεύη.
«Υπενθυμίζουμε στις ρωσικές αρχές πως οι επιθέσεις που κατευθύνονται εναντίον αμάχων και αστικών στόχων, καθώς και ο λεγόμενος βομβαρδισμός τομέα σε πόλεις και χωριά και άλλες μορφές επιθέσεων χωρίς διάκριση, απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμο».
Οι καταγγελίες και οι βόμβες διασποράς
Ειδικότερα, στις αρχές του μήνα, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν τις ευρέως απαγορευμένες βόμβες διασποράς, με την Αμνηστία να κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι με αυτές επιτέθηκε εναντίον νηπιαγωγείου στη βορειοανατολική Ουκρανία στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο άμαχοι.
Οι βόμβες διασποράς (cluster) μπορεί να περιέχουν δεκάδες μικρές βόμβες που διασπείρονται σε πολύ μεγάλη απόσταση αλλά δεν εκρήγνυνται όλες, μετατρεπόμενες σε νάρκες κατά προσωπικού που με την ελάχιστη επαφή μπορούν να σκοτώσουν και να προκαλέσουν ακρωτηριασμούς ακόμη και πολύ καιρό μετά τις συγκρούσεις.
Κάποιοι αναλυτές είχαν αναφέρει ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μπορεί να είχαν χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς στις επιθέσεις που είχαν εξαπολύσει στο Χάρκοβο τις πρώτες μέρες του πολέμου, όπως έδειχναν χαρακτηριστικά πλάνα: