Ουκρανία: Και επίσημα σε υπηρεσία τα Stryker και τα Cougar από τις ΗΠΑ – Έφτασαν και τα πρώτα γερμανικά Marder

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι έφτασαν στη χώρα μερικά από τα τεθωρακισμένα οχήματα που είχαν υποσχεθεί οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία.

Συγκεκριμένα, η Ουκρανία παρέλαβε μερικά από τα 90 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Stryker και τα 37 οχήματα Cougar (Mine Resistant Ambush Protected – MRAP) που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ, καθώς και τουλάχιστον μερικά από τα 14 άρματα μάχης Challenger 2 από την Βρετανία και μερικά από τα 40 οχήματα μάχης Marder που υποσχέθηκε η Γερμανία.  Η Γερμανία, επίσης, ανακοίνωσε χθες, ότι παρέδωσε στην Ουκρανία τα πρώτα 18 άρματα μάχης Leopard 2.

Το Cougar από τις ΗΠΑ (τελευταίο αριστερά στην φωτογραφία) είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα με κύρια αποστολή την προστασία των στρατευμάτων, ενώ μπορεί να εξοπλιστεί με πολυβόλο των 12,7 mm ή αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων των 40 mm.

«Σήμερα, μαζί με τον διοικητή των στρατευμάτων επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Maxim ‘Mike’ Myrhorodsky, και τους αλεξιπτωτιστές μας, είχα την τιμή να εκτελέσω μια νέα προσθήκη στις τεθωρακισμένες μονάδες μας. Challengers από τη Βρετανία, Stryker και Cougar από τις ΗΠΑ και Marder από τη Γερμανία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας τη Δευτέρα στο κανάλι του στο Telegram.

Stryker

Δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των οχημάτων κάθε τύπου που παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το Der Spiegel σε χθεσινό του δημοσίευμα υποστηρίζει ότι παραδόθηκαν και τα 40 Marder που είχε υποσχεθεί η Γερμανία.  Η Πορτογαλία επίσης ανακοίνωσε ότι έστειλε τρία Leopard 2, ενώ η Πολωνία έχει δώσει άλλα 14 τεθωρακισμένα άρματα μάχης.

Ποιά οχήματα περιμένουν οι ουκρανικές δυνάμεις

Όσον αφορά τα 31 άρματα μάχης Abrams που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ, παρόλο που γίνεται προσπάθεια να επιταχυνθεί η παράδοση, δεν αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία το νωρίτερο μέχρι το φθινόπωρο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

M1 Abrams

Επιπλέον, ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη θέσει σε υπηρεσία τα γαλλικά AMX-10 RC. Τέλος, η Ουκρανία αναμένεται να λάβει 100 οχήματα M2 Bradley από τις ΗΠΑ και τα Senator από τον Καναδά.

AMX-10 RC
Οχήματα μάχης Bradley