Ουκρανία: ΗΠΑ και NATO στέλνουν S-300 και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα – Θα δώσει η Ελλάδα τα δικά της;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο NATO έχουν στείλει συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων S-300, στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO στέλνουν ήδη αρκετά συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην άμυνά της. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, αυτά τα πρόσθετα συστήματα Σοβιετικής περιόδου περιλαμβάνουν τα SA-8, SA-10, SA-12 και SA-14 κινητά συστήματα αεράμυνας», αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου.

«Αυτά τα συστήματα έχουν μικρότερο βεληνεκές από το σύστημα S-300, το οποίο έχει ζητήσει η Ουκρανία. Ωστόσο, έχουν βεληνεκές υψηλότερο από τους πυραύλους Stinger που προμηθεύονταν προηγουμένως στην Ουκρανία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να χτυπούν πυραύλους cruise».

Τα συστήματα προέρχονται από χώρες εταίρους του NATO και είναι «στο δρόμο», σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ. Το CNN ανέφερε προηγουμένως ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εργάζεται για να προσδιορίσει ποιες χώρες διαθέτουν σήμερα S-300 και να καθορίσει πώς θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ουκρανία.

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα διαθέτουν επίσης περισσότερα από τα επίμαχα σύγχρονα συστήματα S-300. Το σύστημα της Ελλάδας είναι ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που λειτουργεί επί του παρόντος στην Ουκρανία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν θα χρειαζόταν πρόσθετη εκπαίδευση για να είναι χρήσιμο.

Η Σλοβακία συμφώνησε προκαταρκτικά να παράσχει στην Ουκρανία ένα βασικό σύστημα αεράμυνας της σοβιετικής εποχής για να βοηθήσει στην άμυνα έναντι των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Σύμφωνα με δύο από τις πηγές, η Σλοβακία, ένας από τους τρεις συμμάχους του NATO που έχουν τα εν λόγω αμυντικά συστήματα, θέλει διαβεβαιώσεις ότι τα συστήματα θα αντικατασταθούν αμέσως.

Ποιά είναι τα συστήματα που «είναι στον δρόμο» για Ουκρανία;

Οποιαδήποτε χώρα παρέχει S-300 είναι πιθανό να λάβει το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Patriot. Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ήδη ανακοινώσει δημόσια ότι στέλνουν Patriots στη Σλοβακία. Ωστόσο, η ενσωμάτωση ενός νέου, πολύπλοκου συστήματος αεράμυνας στην υπάρχουσα στρατιωτική αρχιτεκτονική μιας χώρας, καθώς και η εκπαίδευση των δυνάμεών της για τη χρήση του, μπορεί να πάρει χρόνο, προειδοποίησε μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Το SA-8, κωδική ονομασία του NATO (ρωσική ονομασία 9K33 OSA), είναι ένα τακτικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς, υψηλής κινητικότητας, ρωσικής κατασκευής.

Το S-300P, (όνομα αναφοράς του NATO SA-10 Grumble) είναι η αρχική έκδοση του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος άμυνας S-300 που τέθηκε σε λειτουργία το 1978 από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Μπορεί να εκτοξεύσει τους πυραύλους V-500/5V55K, το οποίο έχει μέγιστο βεληνεκές 47 χιλιομέτρων και θα μπορούσε να καταρρίψει τους στόχους του μεταξύ 100 και 30.000 μέτρων.

Το SA-12 Gladiator/Giant, (ρωσική ονομασία S-300V 9K81) είναι ένα ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα αεράμυνας τοποθετημένο σε ιχνηλατούμενο θωρακισμένο όχημα.

Το SA-14, (ρωσική ονομασία 9K34 Strela-3), είναι ένα ρωσικής κατασκευής φορητό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας (MANPADS). Το SA-14 εκτοξεύει τον πύραυλο 9M36-1, ο οποίος είναι υπερηχητικός με μέση μέγιστη ταχύτητα περίπου 410 m/s.

Με πληροφορίες από: CNN / Interfax / Army Recognition