Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που εφοδιάζεται από τις ΗΠΑ για να πλήξει ρωσικές δυνάμεις που βάλλουν κατά των ουκρανικών στρατευμάτων οπουδήποτε κατά μήκος των συνόρων εντός της Ρωσίας και όχι μόνον στην ρωσική επικράτεια κοντά στην περιφέρεια του Χαρκόβου, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, το Πεντάγωνο.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επέτρεψε σιωπηρά στο Κίεβο να εξαπολύει πυρά με όπλα που του έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ σε στρατιωτικούς στόχους εντός του ρωσικού εδάφους. Ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν τότε ότι η απόφαση του Μπάιντεν ισχύει μόνον για στόχους εντός της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την περιφέρεια του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Yποπτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αν και δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής, η χρήση από την Ουκρανία όπλων κατά των ρωσικών στρατευμάτων δεν περιορίζεται στην ρωσική πλευρά κοντά στο Χάρκοβο.
«Η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να ανταποδώσει τα πυρά όταν δέχεται πυρά είναι πραγματικά αυτό στο οποίο επικεντρώνεται η πολιτική αυτή (…) καθώς βλέπουμε τις ρωσικές δυνάμεις να ανοίγουν πυρ κατά μήκος των συνόρων, την δυνατότητα της Ουκρανίας να ανταποδίδει τα πυρά σε αυτές τις χερσαίες δυνάμεις χρησιμοποιώντας πυρομαχικά που έχουν δώσει οι ΗΠΑ», σημείωσε ο Ράιντερ. «Πρόκειται για αυτοάμυνα, οπότε είναι λογικό γι’αυτούς να μπορούν να το κάνουν αυτό», πρόσθεσε.
Τα σχόλια του Ράιντερ απηχούν δηλώσεις που έκανε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν. «Δεν πρόκειται για θέμα γεωγραφίας. Είναι θέμα κοινής λογικής», σημείωσε ο Τζέικ Σάλιβαν σε δηλώσεις του στο PBS. «Αν η Ρωσία επιτίθεται ή ετοιμάζεται να επιτεθεί από το έδαφός της στην Ουκρανία, είναι απλώς λογικό να επιτρέπεται στην Ουκρανία να αντεπιτεθεί κατά των δυνάμεων που την πλήττουν από την άλλη πλευρά των συνόρων», σημείωσε.
Ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να ανοίξει πυρ σε ρωσικά αεροπλάνα που πετούν στον ρωσικό εναέριο χώρο, αν ετοιμάζονται να ανοίξουν πυρ εντός του ουκρανικού εναέριου χώρου. Οι γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία έχουν μετακινηθεί ελάχιστα από το τέλος του 2022, παρά τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και στις δύο πλευρές του αμείλικτου αυτού πολέμου, του αιματηρότερου στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά τις αρχικές επιτυχίες της Ουκρανίας, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν ρωσική επίθεση στο Κίεβο και την ανακατάληψη εδάφους κατά τον πρώτο γύρο του πολέμου, μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση με τη χρήση δυτικών αρμάτων μάχης που της χορήγησε η Δύση πέρυσι κατέληξε σε αποτυχία. Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και προελαύνουν ξανά, αν και αργά. Για πάνω από δύο χρόνια δεν έχουν διεξαχθεί καθόλου ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters