Ουκρανία: «Έφαγε άκυρο» από τη Γεωργία – Αρνείται να επιστρέψει τα συστήματα Buk που πήρε το 2008

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Γεωργία να επιστρέψει τα πυραυλικά συστήματα Buk που παρείχε το Κίεβο στη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Ρωσίας το 2008, δήλωσε ο Επιτετραμμένος της Ουκρανίας στη Γεωργία, Αντρίι Κασιάνοφ, σε άρθρο για την ουκρανική διαδικτυακή εφημερίδα European Pravda στις 9 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γεωργία αρνήθηκε κατηγορηματικά να μεταφέρει τα πυραυλικά συστήματα Buk στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης σημείωσε ότι η ουκρανική πλευρά είναι συνεπής στα αιτήματά της προς όλους τους διεθνείς εταίρους, καθώς και τη Γεωργία, σχετικά με την παροχή όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών, και επίσης έχει εκφράσει ανοιχτά τη ζωτική της ανάγκη για όπλα από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

«Το αίτημα της Ουκρανίας περιελάμβανε επίσης τους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin που μεταφέρθηκαν στη Γεωργία από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Κασιάνοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ δέχθηκαν να γίνει η μεταφορά των αντιαρματικών όπλων, αλλά η Γεωργία συνεχίζει να αρνείται.

Η γεωργιανή κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά να παράσχει στρατιωτική βοήθεια, καθώς εσωτερικές πολιτικές διαμάχες θεωρούν ότι θα παρασυρθούν στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Irakli Garibashvili, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η γεωργιανή κυβέρνηση δεν θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γεωργία «δεν θα εμπλακεί ποτέ σε αυτόν τον πόλεμο».

Με πληροφορίες από: Νew Voice of Ukraine / Φωτογραφία αρχείου