Ουκρανία: Διπλασίασε από πέρσι την παραγωγή όπλων – «Στόχος η κατασκευή πάνω από 1 εκατομμύριο drones»

Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Η Ουκρανία διπλασίασε την παραγωγή όπλων από την αρχή του 2024 σε σύγκριση με το 2023, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ. «Κατά την διάρκεια των οκτώ πρώτων μηνών του 2024, διπλασιάσαμε την παραγωγή μας σε όπλα σε σχέση με το 2023», δήλωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι ο στόχος είναι να κατασκευαστούν «περισσότερα από ένα εκατομμύριο drones» φέτος.

Η ουκρανική αμυντική βιομηχανία, υποστηριζόμενη συχνά από δυτική χρηματοδότηση ή εταίρους, αναπτύχθηκε σε μεγάλος βαθμό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο 2022 για να αντιμετωπίσει την έλλειψη μέσων απέναντι σε ένα καλά εξοπλισμένο ρωσικό στρατό.

Στο τέλος του Αυγούστου, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την επιτυχημένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου ουκρανικής σύλληψης και κατασκευής, λίγες ημέρες αφού ανακοίνωσε την εμφάνιση στο μέτωπο πυραύλου-drone μακρού βεληνεκούς. Ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει σταματήσει να ζητά περισσότερα όπλα από τους συμμάχους του, την ώρα που η Ρωσία πληθαίνει τα πλήγματα στην Ουκρανία και κερδίζει έδαφος στο ανατολικό μέτωπο.

Το ίδιο αίτημα διατύπωσε την περασμένη Παρασκευή κατά την διάρκεια της διάσκεψης του Ράμστάιν ενώπιον των εταίρων της Ουκρανίας. «Η εξέλιξη του πολέμου εξαρτάται ευθέως από την ποιότητα του ανεφοδιασμού και την τήρηση των υποσχέσεων των εταίρων», επανέλαβε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες το βράδυ στο καθημερινό του μήνυμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters