Ουκρανία: «Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε τις νάρκες κατά προσωπικού, λόγω της ρωσικής εισβολής»

(File Photo/REUTERS)

Η Ουκρανία δεν μπορεί να τηρήσει τη δέσμευσή της με βάση τη Συνθήκη της Οτάβα και να καταστρέψει τα αποθέματά της σε νάρκες κατά προσωπικού, που ανέρχονται σε σχεδόν 6 εκατομμύρια και τα οποία κληρονόμησε από τη σοβιετική εποχή, λόγω της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

«Δυστυχώς η τήρηση αυτής της δέσμευσης από την Ουκρανία δεν είναι εφικτή αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Γεβγένι Κιβσούκ στη διάρκεια της διάσκεψης που πραγματοποιείται στην Καμπότζη και η οποία έχει στόχο να εκτιμήσει τις προόδους της Σύμβασης για την Απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού.

«Η μαζική, απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας οδήγησε σε αλλαγή των σχεδίων καταστροφής των αποθεμάτων», εξήγησε.

Ο αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δικαιολόγησε αυτή την απόφαση του Κιέβου επικαλούμενος την ανακατεύθυνση όλων των οικονομικών πόρων της Ουκρανίας προς την πολεμική προσπάθεια, τους «συνεχείς» βομβαρδισμούς και την κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις κάποιων περιοχών όπου βρίσκονται αποθήκες.

Στην ομιλία του ο Κιβσούκ δεν αναφέρθηκε στην αποστολή στη χώρα του ναρκών κατά προσωπικού από τις ΗΠΑ, με στόχο, όπως ανέφερε η Ουάσινγκτον, να καθυστερήσει η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Επίσης δεν διευκρίνισε τι θα απογίνουν τα αποθέματα της Ουκρανίας σε νάρκες κατά προσωπικού. Από τα 6 εκατ. χερσαίες νάρκες που έμειναν στη χώρα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, περισσότερα από 2,5 εκατ. «έχουν καταστραφεί εντελώς», επεσήμανε απλώς.

Η αμερικανική κίνηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Ολεξάντρ Ριαμπτσέφ, εκτίμησε ότι η Ρωσία επιδίδεται σε «ενέργειες γενοκτονίας» χρησιμοποιώντας νάρκες κατά προσωπικού στην Ουκρανία.

Η Μόσχα τοποθετεί τις νάρκες αυτές σε «πόλεις, σε αγροτεμάχια, σε σταθμούς δημόσιων συγκοινωνιών», κατήγγειλε από την ίδια διάσκεψη ο Ριαμπτσέφ, τονίζοντας ότι συνολικά έξι εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές όπου έχουν τοποθετηθεί οι νάρκες αυτές.

Στη Σιέμ Ρεάπ της Καμπότζης διεξάγεται από τη Δευτέρα η 5η Διάσκεψη της Σύμβαση της Οτάβας, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και εξετάζει την πρόοδο της σύμβασης αυτής, η οποία απαγορεύει την απόκτηση, την παραγωγή, την αποθήκευση και τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού.

Τη Σύμβαση έχουν υπογράψει 164 χώρες και περιοχές, ανάμεσά τους η Ουκρανία, αλλά όχι η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Η Διεθνής Εκστρατεία για την απαγόρευση των ναρκών (ICBL) ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τουλάχιστον 5.757 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ήταν θύματα ναρκών και άλλων εκρηκτικών πέρυσι, εκ των οποίων 1.983 σκοτώθηκαν. Πρόκειται για αύξηση 20% σε σχέση με το 2022.

Η οργάνωση, που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1997, επεσήμανε ότι τα περισσότερα θύματα (1.003) εντοπίστηκαν στη Μιανμάρ, ενώ ακολούθησαν η Συρία (933), το Αφγανιστάν (651) και η Ουκρανία (580).