Μια νέα ελληνική start-up εταιρεία στον τομέα της άμυνας προτείνει έναν νέο αυτόνομο πύργο επιτήρησης, το «Outpost», για τη βελτίωση της παρακολούθησης των απομακρυσμένων νησιών του Αιγαίου, μια ικανότητα που θεωρείται κρίσιμη στις διαφορές με τη γειτονική Τουρκία.
Το Outpost χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον γεωεντοπισμό, την ταξινόμηση και την παρακολούθηση ενός ευρέου φάσματος απειλών, συμπεριλαμβανομένων φυσικών ατόμων, drones, πλοίων, αεροσκαφών και οχημάτων, σύμφωνα με την ελληνική κατασκευάστρια εταιρεία Lambda Automata.
Η χρήση που οραματίζεται η εταιρεία επικεντρώνεται στην επιτήρηση των πολυάριθμων νησιών της χώρας στο Αιγαίο Πέλαγος, μια αποστολή για την οποία εγχώριες εταιρείες παρουσίασαν πρόσφατα το drone Archytas.
Ο αυτόνομος πύργος μπορεί να εγκατασταθεί σε απομακρυσμένες τοποθεσίες χωρίς υποδομή, επιτρέποντας δικτυωμένη ανίχνευση τεράστιων περιοχών με ελάχιστες απαιτήσεις προσωπικού και κόστους. Εξοπλισμένοι με το σύστημα AI «Hydra» της ίδιας εταιρείας, οι αισθητήρες επιτρέπουν την ανίχνευση απειλών σε τρισδιάστατες οθόνες χαρτών.
Σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες της αγοράς, το Outpost χρησιμοποιεί αλγόριθμους υπολογιστικής όρασης υψηλού διαμετρήματος που του επιτρέπουν να μετατρέπει χαμηλού κόστους κάμερες CCTV σε ισχυρά εργαλεία επίγνωσης της κατάστασης.
Οι δοκιμές πεδίου για το Outpost σημειώνουν «ταχεία πρόοδο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lambda Automata, ο Δημήτρης Κώττας. Η τεχνολογία πρόκειται να εκτεθεί στην ετήσια Ένωση Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στις 10-12 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.
Ο κ.Κώττας ελπίζει να δει αναγνώριση της τεχνολογίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι μηχανικοί εργάζονται τώρα για να αναπτύξουν θαλάσσια ραντάρ και εξελιγμένους ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες για το Outpost, όλα συγχωνευμένα σε έναν ενιαίο τρισδιάστατο χάρτη. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 αναμένονται να αναπτυχθούν η λειτουργικότητα αντι-drone και θαλάσσιες δοκιμές», επισήμανε ο κ.Κώττας.
Πηγή: Defense News / Φωτογραφία λ-Automata