Osprey: Τα αμφιλεγόμενα αεροσκάφη των ΗΠΑ ίσως επιστρέψουν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία στα μέσα του 2025

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα με την πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία του στόλου αεροσκαφών τύπου Osprey, τα οποία ενδέχεται να πάρουν το «πράσινο φως» για να επιστρέψουν κανονικά στους αιθέρες από τα μέσα του 2025, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Διοίκησης Συστημάτων – Μέσων της Αεροπορίας Ναυτικού, που είναι αρμόδιος για την επίβλεψη της έρευνας που διενεργείται στον στόλο αεροσκαφών τύπου Osprey, δήλωσε ότι επί του παρόντος εξετάζεται η επάρκεια σε εξοπλισμό, επάνδρωση και εκπαίδευση των πληρωμάτων που επιχειρούν με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους εννέα μήνες. 

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας επέτρεψε στα αεροσκάφη αυτού του τύπου να επιστρέψουν στους αιθέρες αλλά με σημαντικούς περιορισμούς, έπειτα από την συντριβή ενός αεροσκάφους τύπου CV-22 Osprey της USAF στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ στρατιωτικοί. Υπενθυμίζεται ότι τα Osprey έχουν την ικανότητα να απογειώνονται και να προσγειώνονται ως ελικόπτερα αλλά να πετούν ως αεροσκάφη, χάρη στα μοναδικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά τους.

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ χρησιμοποιεί εκατοντάδες αεροσκάφη τύπου Osprey, ενώ η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 50 και 30 αεροσκάφη τέτοιας κατηγορίας αντίστοιχα, ενώ βάσει των πρόσφατων περιορισμών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, μπορούν να πετούν σε αποστάσεις έως και 30 λεπτών από τα αεροδρόμια όπου απογειώνονται.

Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στο Πεντάγωνο ήταν το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2022 έχουν γίνει τέσσερα αεροπορικά δυστυχήματα με «πρωταγωνιστές» τα Osprey, από τα οποία έχουν σκοτωθεί 20 στρατιωτικοί. Έτσι αποφασίστηκε η καθήλωση του στόλου των αεροσκαφών τόσο το 2022 όσο και το 2023 και πλέον έχει εξαντληθεί η υπομονή Αμερικανών νομοθετών, οι οποίοι θα αμφισβητήσουν την αξία και τον ρόλο τους στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε περίπτωση που συμβεί νέο δυστύχημα στο μέλλον.

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφίες αρχείου